Kommunal

Anställda om krisen på Karolinska: Folk går omkring och gråter

Av: 

Sara Milstead

NYHETER

Varslet på Karolinska sjukhuset om att säga upp hundratals läkare och undersköterskor har sänt chockvågor bland de anställda.

– Jag vet inte hur vi ska klara det här, säger Carina Lenngren, undersköterska och förtroendevald inom Kommunal.

Hon är själv skakad av beskedet.

– Ja, vad kan man säga? Jag har svårt att förstå hur arbetsgivaren tänker. Sjukhuset vill säga upp 250 undersköterskor och barnsköterskor när vi redan i dag går på knäna, säger Carina Lenngren.

Hon vittnar om anställda som är chockade och gråter. Inte bara för risken att bli av med jobbet, utan minst lika mycket av oro för att tvingas fortsätta jobba med färre kollegor.

– Hur ska vi orka? Vi har redan ett ansträngt läge med anställningsstopp och ser att anställda får jobba hårdare, gå in på dubbla pass. Från januari till augusti i år hade vi inom kommunals yrkesgrupper en övertid motsvarande 500 årsarbetare.

Folk lämnar

Hon får medhåll av Madeleine Fagernäs, undersköterska på intensivvårdsavdelningen. Hon har jobbat på Karolinska i 30 år, men nu har hon börjat söka nya jobb.

– Folk säger upp sig hela tiden. Jag har nog förlorat 10 till 15 kollegor bara i år, säger hon.

Många anställda mår mycket dåligt, menar Madeleine Fagernäs.

– Det var inte roligt att gå på mitt pass i natt. Stämningen är tryckt, säger hon.

Varslet tynger en redan hårt ansträngd organisation.

– Vi är fruktansvärt pressade, vi ligger på bristningsgränsen. Och vi jobbar fruktansvärt mycket övertid. Vi får SMS varje dag om att det saknas folk. Man ställer upp, man är ju lojal. Men nu går det inte längre.

”Kan tappa kompetens”

Läkarna är också besvikna på dagens besked. Yvonne Dellmark är ordförande för Karolinska sjukhusets läkarförening:

– Många är arga. Min största oro är att många kommer att välja att inte vara kvar, att vi kommer att tappa kompetens, säger hon.

Sjuksköterskor omfattas inte av varslet, men Mira Nyberg, huvudskyddsombud inom Vårdförbundet, konstaterar att effekterna även drabbar hennes medlemmar.

– Risken är självklart jättestor att även sjuksköterskors och barnmorskors arbetsmiljö går i en sämre riktning, säger hon och fortsätter:

– När toppen inte sköter sig får botten lida.

Ingen överraskning

Sedan 12-tiden på tisdagen har sjukhuschefer suttit i möten för att hantera oron bland personalen. Men beskedet om att lägga ett varsel har inte kommit som någon överraskning, menar Mira Nyberg.

– Vi har varit förberedda på detta i månader. Ekonomin har ju gått käpprätt åt fel håll. Vi visste inget, men man hade ju det på känn, säger hon.

Karolinska sjukhuset har under de senaste åren fått en snävare inriktning. Den moderatledda majoriteten i regionen har beslutat att akutsjukhusen endast ska tillhandahålla avancerad specialistvård. Det har gjort att anställda har blivit övertaliga, enligt arbetsgivaren. Den bilden delar dock inte Carina Lenngren:

– Ledningen säger att vi ska ha mindre vård, men så ser det inte ut i verkligheten. Det är fullt på våra avdelningar, säger hon.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Karolinska varslar 600 tjänster

ÄMNEN I ARTIKELN

Kommunal

Vård & omsorg

Vårdförbundet