Sifferskandalen på SCB

Larmet: Så pressade Evry fram felaktig SCB-statistik

Lågavlönade telefonintervjuare vittnar om pressen från Evry

Av: 

John Granlund

NYHETER

Regeringen bygger sin politik på SCB:s siffror – men trots det såldes datainsamlingen ut till det multinationella bolaget Evry.

Nu kan Aftonbladet avslöja att bolaget Evry kan ha hetsat fram falska siffror av sina lågavlönade telefonintervjuare – för att öka vinsten.

– Det är klart att pressen från företaget stimulerar till fusk, säger en anställd till Aftonbladet.

Sekund för sekund bevakas de anställda på Evrys call center av ett dataprogram.

Om de behöver gå på toaletten blir det omedelbart avdrag på lönen som vanligtvis är cirka 100 kronor i timmen. Det brukar bli max 15 000 i månaden före skatt.

Samtidigt har de Evry-anställda ett uppdrag att samla in statistik om arbetslöshetssituationen baserat på tusentals telefonintervjuer. Statistiken blir till undersökningen AKU som är en hörnsten i det arbetsmarknadspolitiska beslutsfattandet.

Pressas av cheferna

Men den 17 oktober tvingades SCB gå ut och varna för sina egna arbetslöshetsiffror som sedan 2018 först hade underdrivits för att sedan överdrivas – och man pekade tidigt på underleverantören Evry.

Aftonbladet har pratat med ett flertal anställda på Evrys så kallade call center som ligger avskilt i källaren på huvudkontoret i Solna. De vittnar om svåra arbetsförhållanden och press från chefer som har direkt påverkan på statistiken som ska levereras till SCB.

De anställda på Evrys call center har timanställningar med vad företaget kallar för ”aktivitetsbaserad ersättning”. Sina arbetsscheman får de någon vecka i förväg. Men trots de flyktiga anställningsförhållandena har många av telefonintervjuarna arbetat flera år i sträck på bolaget.

– Vi blir hela tiden pressade av arbetsledarna att jobba snabbare och det finns en utbredd rädsla bland alla som jobbar där. Eftersom vi inte har någon anställningstrygghet kan man bli av med jobbet när som helst, säger en anställd.

Flera av varandra oberoende Evry-källor uppger för Aftonbladet att de regelmässigt varit med om händelser i arbetet som pekar på att falska telefonintervjuer har skickats in som underlag till SCB.

Evrys call center ligger avskilt i källaren på huvudkontoret i Solna.

Påhittade intervjuer

En anställd vittnar om uppföljningssamtal med personer som aldrig säger sig ha pratat med SCB eller Evry förut. Uppföljningssamtal ska göras med tidigare intervjupersoner efter ett kvartal.

– Det har hänt vid flera tillfällen att jag ringer upp personer som är helt oförstående till att de skulle ha varit med i undersökningen tidigare. För mig betyder det då att grunddatan i den tidigare intervjun är påhittad, säger personen.

En annan anställd berättar om telefonintervjuare som suttit tysta under långa perioder på call centret – utan att genomföra några uppenbara samtal. Ändå har telefonintervjuarna i fråga kunnat presentera mycket god statistik med ett stort antal genomförda intervjuer – vilket arbetsledarna har belönat med eftertraktade arbetspass där ob utgår.

– Det är klart att pressen från företaget stimulerar till fusk, säger personen.

”Stimulerar till fusk”

Många av de anställda på Evrys call center är unga personer, somliga av dem har svaga kunskaper i svenska språket och svensk arbetsmarknad. Ändå ska de ringa runt och göra relativt komplexa intervjuer där till exempel den intervjuades arbetsplats och anställningsform måste slås fast.

– Man får hela tiden höra att vi ska arbeta snabbare, snabbare, snabbare. I den situationen kan det vara frestande att ta genvägar, särskilt när det inte finns någon kontroll av att samtalen verkligen ägt rum, säger en anställd.

Enligt Aftonbladets källor sker stundtals medhörning av intervjuarnas samtal för att kontrollera kvaliteten, men den bevakningen fångar inte upp om statistikformulär klickats i utan att ett samtal verkligen ägt rum eller om uppgifter fylls i utan fullständigt stöd i samtalet.

Undersökningen AKU genomfördes tidigare i sin helhet av Statistiska centralbyrån SCB. Men 2018 outsourcades hälften av insamlingen till det multinationella it-konsultbolaget Evry.

I fredags meddelade SCB att man har inlett en avveckling av samarbetet med Evry. Trots det vill SCB ännu inte säga mer om orsaken till skandalen än att man ”identifierat brister i datainsamlingsprocessen” hos Evry.

– Vi jobbar på fortfarande tillsammans med Evry och kommer med mer information snart, säger John Kling, AKU-chef på SCB.

Av avtalet med SCB framgår att Evry har ekonomiska incitament att upprätthålla en mycket hög svarsprocent – det vill säga att de anställda gör klart så många intervjuer som möjligt. Enligt avtalet kan Evry dra in en 24 gånger högre månadsersättning om man dubblerar antalet svaranden per månad jämfört med avtalets miniminivå.

På SCB ser man dock inga risker med avtalsupplägget.

– Nej, det gör jag inte. Poängen med upplägget är ju att skapa ett incitament för svarsfrekvensen, säger John Kling.

Evrys pr-avdelning har önskat svara på Aftonbladets frågor skriftligt per mejl och svaren redovisas nedan.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Professorn om Evry-skandalen: Påverkar förtroendet för SCB

ÄMNEN I ARTIKELN

Sifferskandalen på SCB

Tieto Evry (tidigare Evry)

SCB, Statistiska centralbyrån

Arbetsmarknadspolitik

Arbetsmarknad

Upphandlingar

Arbetsmiljö