Regenten skriver öppet brev om mobbingen

Försvarar hustrun Maria Teresa mot hårda kritiken

avJenny Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Sluta attackera min hustru!”
Storhertig Henri av Luxemburg skriver ett öppet brev till medierna efter månaders rapportering om ett hov i kris.
Storhertiginnan Maria Teresas hårda nypor påstås vara orsaken till att 30 anställda lämnat hovet.

Storhertig Henri av Luxemburg publicerade det öppna brevet på hovets Instagramkonto tidigare idag.

”Varför attackera en kvinna? En kvinna som stöttar andra kvinnor? En kvinna som inte ens har en chans att försvara sig själv?”, skriver han.

Kritiken mot storhertiginnan handlar om hennes sätt att hantera de anställda vid hovet rapporterar RTL.

Foto: Courgrandducale/TT
Storhertig Henri av Luxemburg har skrivit ett öppet brev för att försvara sin hustru Maria Teresa från den hårda kritiken.

Över en tredjedel har antingen fått sparken eller lämnat hovet på eget bevåg sedan 2015. Personalen sägs vara tvingade att uppfylla alla Maria Teresas önskningar, hålla henne på gott humör och vara tillgängliga dygnet runt. Storhertiginnan anses ha ett hett temperament och påstås vara den som alltid har sista ordet. Ingen vågar ifrågasätta henne.

Inte ens storhertigen.

Kan skaka om hela monarkin

I augusti 2019 utsåg premiärminister Xavier Bettel en särskilt kommission som ska utreda problemen vid hovet och storhertiginnans inflytande vad gäller personalfrågor. Rapporten väntas vara klar inom ett par veckor.

Enligt hovexperter kan resultatet i rapporten skaka om Luxemburgs monarki i grundvalarna. Lëtzebuerger Land påstår att krisen kan leda till att storhertigen abdikerar till förmån för sin son.

Men storhertigen välkomnar rapporten.

”Vi har en önskan om att vara öppna, transparenta och moderna och därför har jag accepterar att premiärministerns interna rapport ska genomföras. Under tiden som vi väntar på publiceringen av rapporten, och genom hela den här processen, har artiklar publicerats med orättvisa anklagelser mot min hustru, mor till fem barn och en dedikerad farmor. Det har påverkat hela min familj”.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Luxemburg