Vännerna umgicks bara timmar innan flickan sköts: Hon var så glad

Av: Anna Sjögren

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett hundratal närvarade på minnesstunden för den 12-åriga flicka som sköts till döds i Botkyrka i söndags.

En av dem var Maria Abdiyo och dottern Nicole, 12, en nära vän till flickan.

– De skrattade och spelade in Tiktok-videor tillsammans bara timmar innan det hände, säger hon.

Runtom den lilla hjärtformade minnesplatsen på parkeringen har ett hundratal personer samlats under måndagseftermiddagen. Någon gömmer sina tårar bakom sina händer, någon annan tittar med tom blick ut över platsen där det ofattbara hände i söndags morse.

Alla lägger ner blommor och tänder ljus.

– Det går inte att förstå. Hon och min dotter var nära vänner. De var med varandra på lördagen, säger Maria Abdiyo, som kommit till minnesstunden.

Många har lämnat blommor och ljus på platsen där 12-åringen sköts ihjäl.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Många har lämnat blommor och ljus på platsen där 12-åringen sköts ihjäl.

Hennes dotter Nicole är också här. Hon var med sin vän under vad som skulle bli hennes sista dag i livet.

– De var med varandra bara timmar innan det hände. De spelade in Tiktok-videor, skrattade och hade jätteroligt.

– Hon var en så glad och fin tjej, säger Maria Abdiyo.

”Ett oskyldigt barn”

Vännerna skrev varandra till sent på kvällen. Bara några timmar senare sköts flickan av en förlupen kula här på parkeringen.

På söndagsmorgonen började nyheten spridas på Snapchat.

– Jag försöker trösta, men hur förklarar man för en tolvåring att det här händer? Att ett oskyldigt barn skjuts ihjäl, säger Maria Abdiyo med tårar i ögonen.

Foto: NILS PETTER NILSSON
”Hon var en så glad och fin tjej”, säger Maria Abdiyo.

Många här är barn och ungdomar som samlats för att sörja sin vän. De håller om varandra länge, en del gråter högt. Matheus, 13, har gått i samma klass som flickan.

– Jag fick veta om det här i går och blev jätteledsen. Hon var så glad och skrattade ofta, säger han och fortsätter:

– Det finns en stark sammanhållning här och nästan alla känner varandra, hela området är i sorg nu.

Leena Smolander, 55, stod den 12-åriga flickan och hennes familj nära. Hennes barnbarn har just förlorat sin bästa vän. Hon håller tillbaka gråten.

– Jag sörjer med familjen. Det är fruktansvärt, vi är alla chockade. Hon skänkte så mycket glädje till sina kompisar och det gör ont att se dem gråta nu, säger hon.

Foto: NILS PETTER NILSSON
”Det är fruktansvärt, vi är alla chockade”, säger Leena Solander, 55.

Det har gått för långt nu

En del undrar varför en 12-åring var ute vid 3-tiden på natten. Men oavsett tidpunkt på dygnet ska väl ett oskyldigt barn inte riskera att skjutas till döds, säger Leena Smolander upprört.

– Det har gått för långt det här med knark, vapen och allt. Det känns bara som att det blir värre och värre, ingen gör något. Den här flickan hade inte gjort något ont, hon hade hela sin framtid framför sig.

Samtidigt som många boende i norra Botkyrka trivs och känner en stark sammanhållning och kärlek till sina områden återkommer många till samma sak under minnesstunden. Trots satsningar på fler poliser här och kraftsamling från kommunen för att stoppa gängkriminaliteten har det bara blivit värre de senaste åren, menar många.

– Man blir rädd när en bil kör sakta förbi en, man tänker att det kan vara någon som ska skjuta, berättar en ung kille om stämningen i sitt område.

”Måste bli en väckarklocka”

Flera föräldrar säger att de känner en oro för att låta sina barn gå ut ensamma - redan innan det här hände. Och för en familj i området har den värsta mardrömmen nu blivit sann.

– Låt det här bli en väckarklocka för politikerna, de måste göra något nu. Inga fler barn får dö, säger en mamma som vill vara anonym.

Foto: NILS PETTER NILSSON

Viktor, 10, var bekant med den 12-åriga flickan. Han brukar komma hit för att äta på McDonald’s. I dag har parkeringen utanför förvandlats till en brottsplats och en minnesplats för en 12-årig flicka.

– Jag ville komma och se minnesplatsen. Det känns jobbigt. Jag vet inte om jag vågar komma hit mer, inte utan föräldrar i alla fall.

Foto: PONTUS ORRE
Människor fortsätter att besöka platsen på måndagskvällen för att sörja den 12-åriga flickan.
Foto: PONTUS ORRE
Sofia, 10, gick i samma skola som den mördade flickan. Här lägger hon ner en teckning vid minnesplatsen.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN