Inget fel vid polisingripandet när 20-åring dog

Publicerad 2020-07-28

Inget brott ska ha begåtts då en man i 20-årsåldern avled i samband med att han greps på bar gärning tillsammans med tre andra vid ett inbrott i februari.

Det står klart sedan åklagaren beslutat att lägga ner förundersökningen.

Klockan 05.11 den 17 februari i år fick polisen in ett larm om ett misstänkt inbrott i en Coop-butik i Österbybruk utanför Uppsala. Efter en snabb insats kunde fyra personer gripas på bar gärning, misstänkta för försök till grov stöld genom inbrott.

Strax efter gripandet förlorade en av de gripna medvetandet, en man i 20-årsåldern, och polisen inledde snabbt hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans.

Men trots att livräddande insatser omedelbart sattes in kunde inte mannens liv räddas och han dödförklarades senare på Akademiska sjukhuset.

Förundersökning inleddes – men läggs ned

En anmälan för att utreda polisens agerande lämnades rutinmässigt in till särskilda åklagarkammaren, och nu står det klart att åklagaren väljer att lägga ned förundersökningen.

Enligt chefsåklagaren Henrik Rasmusson finns det inte några uppgifter i utredningen som tyder på att dödsfallet orsakats genom brott.