Advokat varnas – gav brottsdömd sitt uppdrag

TT

Publicerad 2020-07-28

En advokat varnas av Advokatsamfundets disciplinnämnd efter att ha åtagit sig ett uppdrag som försvarare – men senare skickat en brottsdömd, obehörig kvinna som ersättare. Arkivbild.

En advokat varnas av Advokatsamfundets disciplinnämnd efter att ha åtagit sig ett uppdrag som försvarare – men senare skickat en brottsdömd, obehörig kvinna som ersättare, skriver Dagens Juridik.

Meningen var att den manlige advokaten skulle företräda en man som misstänks för grovt vapenbrott, i ett större mål med flera misstänkta. Advokaten ska ha inlett kontakten med den misstänkte, men när förhör skulle hållas skickade han istället en ersättare som dels inte var advokat, men som också dömts för narkotikabrott som dessutom kopplats till ett kriminellt motorcykelgäng.

Det hela ska ha skett utan rättens tillstånd. Advokaten försvarar sitt agerade med att han kände till att kvinnan var dömd för narkotikabrott, men inte under vilka omständigheter. Han håller med om att han inte längre ska få företräda mannen, men inte av de skäl som åklagaren angett. Disciplinnämnden skriver i beslutet att advokaten allvarligt brutit mot god advokatsed och därför tilldelas han en varning.