Nyfödd bebis smittad med covid-19

Av: 

TT

En nyfödd bebis i Skåne har bekräftats smittad av coronaviruset. Arkivbild.
En nyfödd bebis i Skåne har bekräftats smittad av coronaviruset. Arkivbild.

En nyfödd bebis har konstaterats smittad med covid-19 och troligtvis har barnet smittats under graviditeten, rapporterar Dagens Medicin.

Om det stämmer är det första kända fallet i Sverige.

Det nyfödda barnet vårdas på neonatalavdelningen vid Skånes universitetssjukhus. Det är det första kända fallet i Sverige där en nyfödd bekräftats smittad direkt efter födseln.

– Vi vet inte säkert när det smittades men vi får anta att det skedde under graviditeten, säger Elisabeth Olhager, verksamhetschef för barnkirurgi och neonatal vård vid Skånes universitetssjukhus, till tidningen.

Enligt sjukhuset har barnet inga av de symptom som små barn med covid-19 brukar uppvisa, som hosta, feber och trötthet. Redan innan barnet föddes var det fastställt att mamman vad smittad. Sjukhuset uppger att de följde de rutiner som tagits fram för förlossningar där mamman är positiv.

Elisabeth Olhager anser inte att rutinerna behöver ändras, trots misstanken om överförd smitta.

– I bland annat Region Stockholm har man haft betydligt fler förlossningar där mamman varit infekterad men inte sett någon sådan överföring, vad jag vet. Så jag bedömer inte att det behövs någon ändring efter ett fall, säger Elisabeth Olhager till Dagens Medicin.

Även internationellt har det bara vid ett fåtal tillfällen rapporterats att bebisar smittats under graviditeten. I en brittisk studie, som publicerades i tidskriften Lancet i juli, följde man 116 gravida kvinnor med konstaterad covid-19. Ingen av dem förde över smittan till barnet under graviditeten.

Publisert: