Karolinska återupptar förhandlingar om varsel

Av: TT

Publicerad:
Varslet gäller 109 läkare och 157 undersköterskor. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Varslet gäller 109 läkare och 157 undersköterskor. Arkivbild.

Strax innan pandemin slog till i våras varslades både läkare och undersköterskor på Karolinska universitetssjukhuset om uppsägning. Under krisen sattes varslen på paus, men nu återupptas förhandlingarna, rapporterar Aftonbladet.

Varslet gäller över 260 medarbetare och många är nu upprörda över beskedet. Bland annat lyfts en eventuell andra våg av coronapandemin fram som ett argument mot neddragningarna.

– Hur ska vi klara av att beta av vårdskulden och samtidigt kanske behöva hantera en ny coronavåg? säger Carina Lenngren, förhandlingsansvarig på Kommunal, till Aftonbladet.

Orsaken till varslen är dålig ekonomi. Under fjolåret hade sjukhuset ett budgetunderskott på 1,9 miljarder kronor. Samtidigt har vård till ett värde av 950 miljoner kronor flyttats från Karolinska till andra vårdgivare. Men att arbetsbelastningen skulle minska märker inte personalen på golvet enligt Carina Lenngren.

– På pappret står det att vi ska göra mindre, men i dag vårdar vi fler än vi har personal till, det finns inga marginaler, säger hon till tidningen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN