Uppmaningen till skåningarna: Sluta ät ål

Av: Åsa Passanisi

Publicerad:
Omkring 21 procent av malmöiterna har ätit ål det senaste året - trots att fisken är svårt hotad.
Foto: tt
Omkring 21 procent av malmöiterna har ätit ål det senaste året - trots att fisken är svårt hotad.

NYHETER

Omkring 21 procent av malmöiterna har ätit ål det senaste året – och var tredje sushibar fortsätter att servera den rödlistade fisken.

Detta trots att mer är 97 procent av beståndet försvunnit de senaste 60 åren.

– Om ålfisket fortsätter riskerar ålen att vara utdöd om 20 år, säger Karin Glaumann, fiskexpert på Världsnaturfonden, WWF.

Den skånska åltraditionen sträcker sig ända tillbaka till medeltiden – mycket på grund av att tillgången tidigare varit särskilt god kring Hanöbukten ”Ålabukten”, som ålen måste passera för att ta sig söderut vid parningslek.

Trots att ålen nu är svårt hotad fortsätter många skåningar att servera rökt ål till jul.

Foto: WWF
Karin Glaumann, fiskexpert på Världsnaturfonden.

Det syns exempelvis i WWF:s lita över hur många svenskar som äter ål, en lista som Malmö toppar med råge.

Enligt listan har sammanlagt åtta procent av svenskarna ätit ål det senaste året. Malmö sticker ut i undersökningen. Här är siffran 21 procent.

Karin Glaumann menar att situationen är problematisk eftersom ålen nu riskerar att dö ut.

– Alla måste börja ta sitt ansvar, och inte skylla ifrån sig. Vi ser exempelvis att nästan varannan fiskbutik fortfarande säljer ål och när vi frågar varför får vi höra att de kommer att fortsätta så länge konsumenterna efterfrågar ål. Konsumenterna å sin sida menar att de köper ål så länge fiskbutikerna säljer den.

”Varje liten ål som kan räddas är viktig”

Det finns dock ljusglimtar. Överlag är trenden nedåtgående, majoriteten av ålätarna finns nu i den övre medelåldern.

Ålen har även seglat upp som en egen punkt på internationell nivå – och avhandlas bland politiker i EU-parlamentet.

Foto: Ivan Danik
Sushi med ål

– Det är även positivt att Internationella havsforskningsrådet de senaste 15 åren rekommenderat så låg åldödlighet som möjligt, vilket gör att fler länder börjat ta ansvar för att rädda ålen.

Men det går långsamt, menar hon.

I Sverige fiskas fortfarande omkring 244 ton ål varje år av sammanlagt 187 yrkesfiskare som har tillstånd.

WWF:s mål är att ålfisket helt upphör och svenskarna tar ansvar och väljer att servera annat på julbordet.

– Varenda liten ål som kan räddas är viktig, fortsätter Karin Glaumann.

”En och annan dansk vill ha rökt ål”

Foto: Johan P
Ola Ljunggren

Delikatessbutiken Johan P är en av de handlare som tagit hotet om åldöden på allvar. Förra året fanns de med på WWF:s lista över ålförsäljare – nu har de strukit ålen från menyn.

– Det är klart att det fortfarande kommer in en och annan dansk och vill ha rökt ål men vi vill inte sälja rödlistad fisk. Det känns fel. Vi vet också att den yngre generationen tar illa vid sig, ungdomar äter inte ål, säger restaurangchef Ola Ljunggren.


Här säljs ålen fortfarande:


Limhamns fiskrökeri
Borgmans fisk (Helsingborg)
Arnes fisk (Kristianstad)
Skillingefisk
Kåseberga Fisk
Mölle Fiskrökeri
Buhres Fisk
Fisk i hallen

Sachi Sushibar
Zushi Malmö
Sake Sushi
Izakaya Koi
Coconut
Samarai sushi
Yukai
Sakura sushi
Haru sumo sushi

Källa: WWF:s ålundersökning 2019.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%