Ovanligt tråkigt decemberväder

Av:  TT

December har varit mild, blöt och blåsig. Arkivbild.
December har varit mild, blöt och blåsig. Arkivbild.

Det var en ovanlig december. Ovanligt mild och ovanligt blöt. Och hela månaden var det något som lyste – och det var solen med sin frånvaro.

Det började lovande med kall luft över hela landet. Men snart drog varm luft in och hade med sig mildare väder och regn. Och så fortsatte det.

När SMHI preliminärt sammanfattar månaden har den som helhet varit varmare än normalt. Mest över det normala har temperaturen i norra Norrland varit där den legat på upp till sex grader mer än vanligt, i landets södra delar har det varit tre, fyra grader varmare än vanligt.

Allra varmast, till och med den 29 december, var det i Gladhammar i Småland. Där var det den 6 december 10,6 grader.

Även regnmängderna har varit större än normalt. I delar av Svealand och västra Götaland har man till och med fått upp emot dubbla mängden nederbörd mot normalt. Blötast var det i ångermanländska Västmarkum den 14 december då det föll 44,3 mm regn.

Dessutom har det varit en blåsig månad med ostadigt väder. Både de södra och norra delarna av landet har haft sin beskärda del av kraftiga vindar.

Snö har det varit sämre med, i alla fall i de södra delarna. Större delen av Norrland har haft ett beständigt molntäcke, men i söder har det bara varit enstaka dagar med snöflingor i luften

Ett grått molntäcke har legat som en blöt filt över landet och bara släppt igenom solen några ynka timmar. Men chanserna är goda för att året ska få en ljus avslutning, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

– Det ser lovande ut för nyårsafton, stora delar av landet kommer att bjudas på klart väder och gott om sol.

Publisert:

LÄS VIDARE