Sjöstedts nya hot mot Löfven: Kommer agera – med M och KD

Jonas Sjöstedt kräver att regeringen snarast ger besked om extra pengar till Sveriges kommuner och regioner.

Annars kommer han att gå ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Det här beskedet kan inte vänta. De här neddragningarna sker nu. Nu rivs verksamheter ned. Personal sägs upp, säger Jonas Sjöstedt under en pressträff.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kallade till pressträff på tisdagen för att presentera nya krav på Stefans Löfvens regering.

Han kräver att regeringen snarast ger besked om extra pengar till kommuner och regioner för att stärka välfärden.

– Regeringen valde att inte skjuta till de pengar som behövs i sin budget. Vi är på väg in i en välfärdskris. Vi kräver att regeringen snarast ger besked om extrapengar till kommuner och regioner – minst 10 miljarder, säger Jonas Sjöstedt.

Hotar att samarbeta med M och KD

Sjöstedts krav är att regeringen ska ge besked redan under morgondagen. Annars kommer han att inleda förhandlingar med Moderaterna och Kristdemokraterna – redan den här veckan.

– Jag förutsätter att regeringen har det här i byrålådan. Om det är tomt i regeringens byrålåda så kommer Vänsterpartiet att agera tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, säger Sjöstedt.

– Det här beskedet kan inte vänta. De här neddragningarna sker nu. Nu rivs verksamheter ned. Personal sägs upp. Det är nu som regeringen måste ge besked.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin säger efter pressträffen:

– En dålig start på året för regeringen. De ligger pyrt till. Tillsammans med sina stödpartier har de inte stöd av en majoritet i riksdagen.

Även Moderaterna vill öka resurserna till välfärden. Under tisdagen meddelade partiledaren Ulf Kristersson att man kommer att försöka tvinga fram 5,6 miljarder extra till kommuner, regioner och polisen.

”Darrar inte av skräck”

Vid en pressträff kommenterar finansminister Magdalena Andersson Vänsterpartiets krav på att regeringen ska ge besked om extrapengar till kommunerna.

– Det är inte så att jag darrar av skräck av det faktum att fler partier än Socialdemokraterna ser behov hos kommuner och landsting. Jag har lyft den frågan och pekat på de behoven under flera år, säger hon.

Finansministern kan i dag inte svara på om kommunerna kommer att få mer pengar, utan hänvisar till det det som kommer att stå i vårpropositionen när diskussionerna med samarbetspartierna Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet är klara.

Centerpartiets ekonomiska talesperson Emil Källström säger att hans parti kommer att se till att det blir mer pengar till både välfärden och rättsväsendet i vårbudgeten.

– Men det behöver göras på ett genomtänkt och seriöst sätt. Sveriges ekonomiska politik kan inte styras genom oppositionspartiers 24-timmarsultimatum. Vi har en ordnad budgetprocess och den kommer vi hålla oss till.

Förbereder nyval

Jonas Sjöstedt har tidigare sagt till Aftonbladet att partiet kommer att inleda förberedelser för nyval under 2020, om inte flera av förslagen i Januariavtalet skrotas. Det gäller förslag om marknadshyror och förändringar av arbetsrätten.

– Vi kommer inte vika oss en tum. Vill regeringen ha ett nyval om marknadshyror och anställningstrygghet, då får dom det, säger V-ledaren.

V-ledaren Jonas Sjöstedt
V-ledaren Jonas Sjöstedt

PODD Experten: Så blir det politiska året 2020

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet om hur det politiska året blir i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE