Över tusen greps vid demonstrationen i Moskva

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Fler än vad som tidigare varit känt greps vid oppositionens demonstration i Moskva under lördagen.

Över tusen gripna är den korrekta siffran, enligt den oberoende organisationen OVD.

Därmed har 2 400 aktivister gripits i Moskva på en vecka.

Efter demonstrationen för fria val i går lördag rapporterade den oberoende organisationen OVD som kartlägger gripanden vid demonstrationer att 828 personer hade frihetsberövats av Moskva-polisen.

Under söndagen gick de ut med nya siffror, som visade att 1001 greps. Det ska jämföras med förra lördagens demonstration, då 1373 greps.

En demonstrant grips av Moskva-polisen under lördagens demonstration.
Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
En demonstrant grips av Moskva-polisen under lördagens demonstration.

Minst 18 demonstranter skadades och fick sjukhusvård i samband med polisens gripanden den 3 augusti. Bland de gripna fanns 81 minderåriga och 14 journalister.

Många av de gripna fick varken mat eller vatten, inte heller tilläts de att få hjälp av läkare och advokater, enligt tidningen Meduza.

Demonstrationerna i Moskva startade efter att Moskvas valkommission den 14 juli nekade flera oberoende kandidater att delta i valet till stadens kommunfullmäktige den 8 september.

Den oberoende kandidaten Ljobov Sobol var en av de gripna under lördagens demonstration. Efter gripandet belades hon med böter på 300 000 rubel (omkring 45 000 kronor) av en områdesdomstol för sitt deltagande.

Publicerad:

LÄS VIDARE