Risk för skogsbrand i nästan hela Sverige

Av:  TT

Brandberedskapen har ändrats sedan 2014, då bilden togs. Arkivbild.
Brandberedskapen har ändrats sedan 2014, då bilden togs. Arkivbild.

Nästan hela Sverige är lila, färgkoden på SMHI:s karta som betyder att risken för bränder i skog och mark är stor.

– Man måste komma ihåg att det bara krävdes en gnista för att starta branden i Västmanland, säger skogsbrandsexperten Annie Johansson.

”Risken för bränder i skog och mark är på flera håll stor eller mycket stor i Götaland, Svealand och delar av Norrland. I delar av Götaland, östra Svealand samt Gävleborgs län är det extremt torrt.”, skriver SMHI.

Varningar för skogsbrandrisk är utfärdade i hela landet utom de västra delarna av norra Sverige, Västerbottens kust- och inland samt de östra delarna av Jämtlands län.

Varje morgon ser rutinerna snarlika ut på brandstationerna runtom i Sverige under sommarhalvåret, berättar Annie Johansson, skogsägare med en kanadensisk utbildning i skogsbrandbeteende.

Ett befäl går genom det aktuella läget. Bland frågorna som ställs finns: hur torr är marken, hur mycket personal har vi till vårt förfogande, passar väderleken för ett släckningsarbete via flyg samt vilka resurser behövs just i dag?

– Det måste bestämmas tidigt, för om det är hög risk kan branden hinna spridas direkt och bli stor innan man kommer på plats. Då är det viktigt att vid behov kunna skicka stora resurser redan vid det första larmet, säger Annie Johansson.

Beredskapen bättre i dag

Rutinerna är inspirerade av Kanadas arbete med skogsbränder, som Johansson utbildats i och förde vidare till svenska räddningsbefäl i samband med den stora skogsbranden i Västmanland 2014, som tros ha orsakats av gnistbildning från en markberedningsmaskin.

Mycket har förbättrats sedan dess, tycker Johansson.

– Vi har mer samordnade resurser, mer utbildad personal och fler upphandlade flygande resurser, samt backup som finns att ta till om det skulle behövas. Det har blivit mycket bättre, säger hon.

Detta kan ha bidragit till att skogsbränderna i år varit relativt få, trots ett torrt och varmt sommarväder.

– Det beror nog på både tur och skicklighet, säger Johansson.

Människor en riskfaktor

Det finns studier som pekar på att risken för bränder ökar med antalet människor som rör sig i området, enligt Johansson.

– Ju fler som är ute i skogen, desto större risk är det att någon misslyckas med att släcka det man eldat. De riskerna blir ännu större om det är ovana personer som visas i naturen.

Så vad är viktigt att ha i åtanke när stora delar av Sverige bedöms ha stor risk för skogsbränder?

– Är riskerna höga ska man göra allt för att undvika en antändning. Undvika att grilla på olämpliga platser, släng inga fimpar på marken. Man måste komma ihåg att det bara krävdes en gnista för att starta branden i Västmanland, säger Johansson.

Publisert: