Blinda kattungen Kelly är dömd till döden – trots ett hem som väntar

Publicerad 2021-07-23

Länsstyrelsen har beslutat att avliva den blinda hittekatten Kelly – trots ett hem som väntar på henne.

Tusentals har skrivit under namninsamlingen där de vädjar om att Kelly ska få leva och ärendet är nu uppe i förvaltningsrätten.

– Flera veterinärer har bedömt att Kelly är frisk. Nu ska hon dödas på grund av spekulationer, säger Shalini Persson, grundare av Kattjouren.

För några veckor sedan dök kattungen Kelly upp på en bondgård i Skåne.

Ingen vet var hon kom från men flera kattvänner som har engagerat sig för Kelly berättar att hon från start har varit en kelig, pigg och nyfiken liten katt. Det som hindrade Kelly från att leva ett vanligt kattliv var en allvarlig ögoninfektion.

– Hon såg väldigt konstig ut när hon hittades, hennes ögon stod rätt ut som ett litet monster, säger Shalini Persson.

Kattkommando syd, katthemmet som först tog emot Kelly, tog med henne till Evidensia djursjukhus i Helsingborg där det konstaterades att Kellys ögon skulle behöva opereras bort – något man på Anicuras veterinärklinik i Landskrona inte ville göra.

Tillslut togs Kelly till Skogsbykliniken på Öland där operationen genomfördes.

– Veterinärerna bedömde att hon kunde opereras, att det var djurskyddsmässigt försvarbart, säger Shalini Persson.

Kelly.

Såg Kelly på Facebook – anmälde

Shalini, som jobbar med rättsliga insatser för katter och är ordförande för insamlingsstiftelsen kattjouren som har bekostat Kellys vård, säger att Kelly hade återhämtat sig och var som vilken kattunge som helst när hennes öde tog en skarp vändning.

– Någon såg Kelly på Facebook och anmälde till detta till länsstyrelsen. Sen vände sig länsstyrelsen till Sveriges Lantbruksuniversitet. Två veterinärer där gjorde teoretiska antaganden kring Kellys hälsa och drog slutsatsen att hon inte kommer ha någon livskvalitet, att hon inte kommer kunna jaga eller leka.

– Med hänvisning till deras yttrande menar länsstyrelsen nu att Kelly ska avlivas. Men enligt flera olika veterinärer som faktiskt har träffat Kelly så är hon helt frisk och redan anpassad till ett liv som blind.

Shalini Persson, grundare av Kattjouren.

I länsstyrelsens händer

Shalini berättar att Kelly har ett hem som väntar på henne och som är anpassat efter hennes behov.

– Två olika organisationer har letat efter hem åt Kelly med väldigt höga krav. Det hemmet finns.

Sedan Kellys historia blev känd har många engagerat sig för att hon ska få leva och över 10 000 personer har skrivit under en namninsamling där de kräver att länsstyrelsens beslut ska upphävas.

Kellys ärende är nu uppe i förvaltningsrätten som har tagit beslut om några dagars inhibition gällande avlivandet. I veckan går inhibitionen ut och om katthemmet inte har övertygat länsstyrelsen att Kelly förtjänar att leva kan avlivningen verkställas.

Nu är Kelly i länsstyrelsens händer i väntan på domen.

– Nu kommer rätten att pröva beslutet. Ska Kelly dö – eller ska hon få sitt liv och sin framtid, säger Shalini.

Länsstyrelsen: ”Ett väldigt lidande”

Christina Karlberg, kommunikationschef på länsstyrelsen i Kalmar, förklarar att länsstyrelsens veterinärer själva aldrig svarar på frågor om djur på grund av hotbilden, men säger att Kelly riskerar att leva ett liv präglat av psykiskt lidande på grund av sin blindhet.

– Den har ett väldigt psykiskt lidande. Dels att kattungen har skilts från sin mamma för tidigt och att man över huvud taget har opererat bort båda ögonen så att den aldrig kommer kunna röra sig eller utveckla ett normalt jakt- eller lekbeteende, , säger Karlberg.

Har era experter träffat Kelly?

– Det vågar jag inte svara på. Beslutet bygger på den här bakgrunden.

Andra veterinärer som har träffat Kelly säger att hon har ett normalt beteende och är frisk i övrigt – varför räcker inte det?

– Att visa upp katten i en liten bur där den leker betyder inte att den mår bra i övrigt. Där inne är den trygg men utanför kommer den aldrig att få ett normalt liv.

Följ ämnen i artikeln