1 700 blixtnedslag i Kalmar –ovädret drar vidare

Av:  TT

Gator svämmade över i Kalmar efter ett kraftigt regnoväder.
Gator svämmade över i Kalmar efter ett kraftigt regnoväder.

Ett kraftigt åskoväder har dragit in över landet. I Kalmar slog blixten ned 1 700 gånger samtidigt som ett skyfall fick gator och butiker att svämma över.

Till natten rör sig ovädret över Svealand.

Det började vid lunchtid på tisdagen med oerhört mycket regn, berättar Magnus Lindahl, räddningschef i beredskap i Kalmar.

– Det kom uppemot 40 millimeter lokalt, och mer än det på vissa ställen, under väldigt kort tid, konstaterar han.

Från flera håll kom larm om mindre översvämningar, och butiker, köpcenter och hotell tömdes på folk. Blixt och åska följde på regnet, vilket slog ut elnätet och störde telenätet.

– Vi hade ungefär 1 700 nedslag i marken här i Kalmar. Vi hanterade översvämningar och automatlarm som trillade in. Ungefär 24 000 kunder var utan ström i tre timmar.

Strömmen tillbaka

Vid 14-tiden stod hela Kalmar och en del av Öland utan ström. Klockan 16 meddelade Kalmar Energi att elen var tillbaka i staden. Vid 19-tiden var fortfarande drygt 1 000 av Eons kunder utan el i Kalmar län.

SMHI utfärdade under tisdagen varningar för risk för stora regnmängder i delar av Götaland, med risk för lokala översvämningar. Även över västra och södra Sverige har åskskurar dragit fram.

– Det kan handla om kraftiga regnskurar som kan ge skyfallsliknande regn med mer än 35 millimeter på kort tid, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Ovädret fortsätter

Skurarna väntas dröja kvar i Götaland under kvällen, men mattas av allt eftersom. Under onsdagen väntas det kraftiga regnovädret fortsätta över Svealand, och drabba bland annat Stockholmsområdet.

– I Svealand kan det lokalt bli kraftiga och stora regnmängder, säger Linus Karlsson.

I norr skiner ännu solen, med fortsatt torka och risk för brand i skog och mark. I östra Svealand och i Gävleborgs län är det på tisdagen extremt torrt, enligt SMHI.

Publisert: