Grannar upptäckte misstänkt kattplågeri

NYHETER

Ett sambopar möttes av en otäck syn då de var ute och rastade sin hund.

Enligt åtalet ska de ha sett hur en av deras grannar plågade en kattunge mitt framför deras ögon.

– Katten svingades i luften och kastades flera gånger mot ett fönster, har paret sagt. Ingen kan behandla ett djur så.

Foto: TT
Katten på bilden har ingenting med händelsen att göra.

Samboparet i Stockholmsområdet var en kväll i maj ute och rastade sin hund då de ska ha gjort en obehaglig upptäckt innanför ett av grannfönstren.
Enligt åtalet ska kvinnan först ha sett hur en av deras grannar höll en kattunge framför sig i nackskinnet och svingade den hårt upprepade gånger i sidled. Därefter ska kroppen ha utsatts för slagliknande örfilar.

Hon skrek på sambon:

– Han misshandlar sin katt!

De ställde sig närmare köksfönstret.

– Jag såg hur grannen höll katten hårt i halsen, tryckte nosen och bankade katten mot rutan, har mannen sagt i förhör. Handlaget var hårt, katten måste ha plågats.

Kastade grus på fönstret

Han skrek till grannen att komma ut, som försvann. De kastade förgäves grus på fönstret för att få hans uppmärksamhet.
Efter en stund ska andra grannar ha anslutit sig, enligt dem brukar kattägaren bete sig konstigt, ofta skrika på sina katter och spela hög musik. Kanske för att dölja deras skrik.
– Grannarna sa att de länge misstänkt att mannen plågar sina katter då de ofta hör dunsar, men de har aldrig sett att han slår dem. De skulle anmäla mannen till länsstyrelsen och gå i god för anmälan om jag också gjorde en.

Dagen efter ska kattägaren ha satt upp skydd för fönstren mot insyn.
– Jag upplever inte att mannen uppfostrade sin katt utan misshandlade den, har kvinnan sagt. Han måste vara ett psykfall, ingen kan behandla ett djur så. Det var absolut övervåld.

Fönekar att han slagit katten

Mannen, som är i 30-årsåldern, står åtalad i Södertörns tingsrätt misstänkt för djurplågeri av sin katt, samboparets vittnesutsagor ingår i bevisningen.
Han förnekar brott.
– Jag skulle ta bort en av katterna från fönstret, då slog jag i armbågen så det smällde till i rutan, har han sagt. Kattens huvud var troligtvis vänt mot den, det gjorde att det som ut som den slog i.

Han förnekar att han slagit, ruskat eller kastat någon av sina katter mot fönstret och betonar att han är djurvän, katterna är alldeles för dyrbara för att behandlas illa.
– Deras ras är högljudd och aktiv, när de hittar på bus kan det hända att jag skriker åt dem.
Enligt ett veterinärutlåtande kan en katt som blir ruskad få inre blödningar som orsakar lidande. Att slå katten med hårt föremål kan leda till frakturer och inre skador. Det är inte normalt för en vuxen katt att bli lyft i nackskinnet, det gör ont och djuret stressas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katter

Stockholm