Annie Lööf om förlossningskrisen: ”Fullständigt oanständigt”

avJosef Svenberg

NYHETER

Tre av fyra unga kvinnor litar inte på förlossningsvården, enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Inzio.

Siffrorna får Centerpartiets partiledare Annie Lööf att reagera.

– Det är ett svek mot de här kvinnorna, säger hon.

En kvinna med färsk erfarenhet av förlossningskrisen är Lisa Karlsson, 22 år. Förra sommaren tvingades hon föda i en parkeringsficka mellan Kiruna och den närmsta förlossningskliniken i Gällivare – tolv mil hemifrån.

– Jag vet inte om jag kommer att våga skaffa fler barn. Det finns en ganska stor rädsla och oro inför det, säger hon i Aftonbladets valsatsning ”Första gången”.

Oro för landsbygden

Centerpartiets partiledare Annie Lööf är kritisk till utvecklingen och upprörd över undersökningens resultat.

– Det här är ju väldigt oroväckande siffror. I Sverige ska kvinnor inte behöva känna oro för sin förlossning. Det är fullständigt oanständigt och ett svek mot dessa kvinnor, säger hon.

Hon nämner särskilt utvecklingen i lands- och glesbygd där nedläggningar av förlossningskliniker som BB i Sollefteå väckt stor debatt.

– På ett antal platser har förlossningsvården lagts ned. Det är i landsting som styrs av socialdemokrater, säger hon.

Kritisk mot regeringen

Centerpartiet har föreslagit ett sjuksköterskelyft på fyra miljarder för att höja löner och göra det enklare för sjuksköterskor att vidareutbilda sig till barnmorskor. Dessutom vill partiet öka statsbidragen till kommuner och regioner med 25 miljarder.

Trots att personalbristen och den krisande förlossningsvården utvecklats under en längre tid är Annie Lööf inte självkritisk till den egna tiden i den tidigare alliansregeringen.

– Det som är så oroande nu är de senaste åren då förlossningsvården har kommit i centrum då kvinnor inklusive mig själv har upplevt förlossningen på väldigt nära håll och känt en oro, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM