Skulle sälja rullator på Blocket – lurades på två miljoner kronor

avAmanda Skagerström Lindau

En kvinna i 85-årsåldern skulle sälja sin rullator efter att ha flyttat till ett äldreboende i Gävle.

Men det var inte rullatorn som köparen var ute efter – i stället ska den äldre kvinnans bankkonto ha länsats på över 2 miljoner kronor.

Pengarna ska bland annat ha gått till att köpa Rolex-klockor till ett värde av 170 000 kronor.

Den omfattande bedrägerihärvan, som Arbetarbladet var först med att rapportera om, avslöjades i december förra året.

Banken där kvinnan, som är i 85-årsåldern, är kund upptäckte då att över två miljoner kronor, det mesta pengar från en lägenhetsförsäljning, hade försvunnit från kvinnans konto.

Banken anade oråd och kontaktade polisen.

Den äldre kvinnan hade då bara 17 000 kronor kvar på sitt bankkonto.

Resten av pengarna hade, med hjälp av hennes bankdosa, förts över till ett konto tillhörande en 20-årig kvinna.

1 av 2 | Foto: Polisens förundersökning
En övervakningskamera fångade en person som tog ut pengar med den åtalade 21-åringens bankkort.

Blev erbjuden ”snabba pengar”

Den 20-åriga kvinnan nekar till att det är hon som ligger bakom bedrägerikuppen. Hon säger i förhör att hon blivit erbjuden ”snabba pengar” för att ställa upp med sitt bankkonto.

– Jag fick ett samtal från en tjejkompis där hon sa att jag ska göra ett kontoutdrag från mitt konto för jag hade fått pengar insatt på mitt konto. Jag frågade hur mycket och hon svarade 2 miljoner, säger hon i polisförhör, och fortsätter:

– Jag gick till en bankomat för att ta ut pengar. Det gick inte för automaten behöll mitt kort och det stod att jag ska kontakta min bank. Jag ringde upp min vän och sa att jag är fett arg på henne.

20-åringen hävdar att hon inte vet var pengarna som satts in på hennes konto kommer från.

Blåst genom Blocket

Varken den äldre kvinnan eller hennes anhöriga visste att, eller hur, pengarna försvunnit från hennes konto.

Sedan kom kvinnan att tänka på att hon några veckor tidigare lagt upp en annons på Blocket där hon sålde sin rullator, då hon nyligen flyttat in på ett äldreboende i Gävle.

En kvinna hade då ringt upp och sagt sig vilja köpa rullatorn i julklapp till sin mormor. Den äldre kvinnan hade reagerat på att hon ställt konstiga frågor. Till exempel ville köparen veta hennes fullständiga namn, personnummer och vilken bank hon hade.

Den äldre kvinnan menar dock att det bara är hon som ska ha haft tillgång till sin bankdosa och att hon inte ska ha haft koderna nedskrivna någonstans.

Har spridits till ”målvakter”

Genom att spåra transaktionerna från 20-åringens konto kunde banken se att pengarna spridits till 15-20 olika ”målvakter”.

Kvinnan menar att hon inte vet till vilka konton pengarna förts vidare, samt att hon inte haft tillgång till sin bankdosa, sitt bankkort eller Swish.

När hon i förhör fick frågan om vilka pengarna överförts till svarade hon:

– Hur ska jag veta det? Jag vet att jag fick in 2 miljoner men jag vet inte vilka konton pengarna har överförts till. Jag är ingen bankomat, fråga mig inte sådana frågor. Ni vet säkert vilka konton för det kan ni se.

Köpte lyxklockor

En del av pengarna hade gått till en klockbutik i Stockholm. Där ska en 21-årig man ha beställt två Rolex-klockor till ett värde av nästan 170 000 kronor.

Samma dag som pengarna stals från den äldre kvinnan fick 21-åringen 450 000 kronor insatt på sitt bankkonto. Pengarna kom från 20-åringens konto. Utöver klockköp har pengarna gått till överföringar till andra personer och kontantuttag.

21-åringen förnekar även han brott och säger i förhör att klockorna inte var till honom, utan till en man han blivit hotad av.

Åtalas för grovt penningtvättsbrott

Banken lyckades spärra 1,5 miljoner kronor som inte hunnit föras vidare från den äldre kvinnans konto.

Resterande pengar krävs den 20-åriga kvinnan och den 21-åriga mannen på. Båda har nu åtalats, misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Aftonbladet har varit i kontakt med målsägandebiträdet som valt att inte kommentera händelsen i nuläget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle

Brott

Bedrägeri