Anton, 6, blev påkörd av postbil – när han var på gångbanan

avMalin Wigen

Monica Landström såg hur postbilen kom farandes i hög fart – och körde på den 6-åriga sonen Anton som skrek av smärta.

Hans ena fot blev helt uppfläkt, rapporterar P4 Kalmar.

– Jag är sjukt arg och besviken. Han har förmodligen förstört min sons liv. Jag fattar inte ens hur han kan köra i den hastigheten, när han kör på en väg där det går mycket folk, säger hon till Aftonbladet.

Det var förra torsdagen som Monica Landström, från Lindsdal i Kalmar, och hennes tre söner var på väg till bilen efter att de handlat. Plötsligt såg hon en postbil komma farandes i hög fart på gångvägen där sonen Anton, 6, befann sig.

– ”Helvete vad fort den kör” hann jag tänka och såg mig efter barnen. Sen hann jag inte tänka så mycket mer för den kom så snabbt, chauffören bromsade inte.

Och strax där efter såg hur hon Anton tog ett steg ut mot gångbanan – och blev träffad, något P4 Kalmar rapporterat om.

– Han låg och skrek hysteriskt på marken, foten var helt uppfläkt. Hela hålfoten saknade hud och fotsulan likaså. Jag jobbar som veterinär och har sett många trauman i mina dagar, jag fattar ganska snabbt att det här var en stor skada.

Allt Monica kunde känna var ilska.

– Jag ville ta mig in i bilen och ruska om människan och tala om för honom att han är en jävla idiot. Men han satt där inne och var själv chockad såklart.

Monica riktade sin uppmärksamhet mot sonen istället. Personal från hälsocentralen kom förbi och la förband i väntan på ambulansen.

– Han grät av smärta och kved. Det gjorde jätteont i mammahjärtat. Men i det läget var jag fortfarande väldigt samlad. Jag var mest förbannad, jag var ursinnig på att det överhuvudtaget kunde hända.

1 av 4 | Foto: Privat
Anton, 6, träffades av postbilen när han var på gångbanan.

”Trodde han skulle dö”

Anton togs till sjukhus där han fått vård och hudtransplantation.

– Nu mår han rätt bra. Han har varit ganska tyst om det hela. Men igår kom det, och det gjorde också så ont i hjärtat att höra: ”Mamma jag trodde jag skulle dö, när jag låg där på marken och såg min fot så trodde jag att jag skulle dö”, sa han, säger hon och fortsätter:

Hon tror att foten inte kommer att återställas helt utan att den kommer ha en kronisk defekt.

– Han är en otroligt tapper liten kille. Han tar det steg för steg. Men jag tror inte riktigt att han förstått hur illa det kan bli det här, och jag vill inte plantera in tankar i hans huvud heller. Jag vill att han ska växa in i processen och acceptera sin fot som den är.

Rasar mot Postnord: Vill att de ser över rutiner

Nu kräver Monica en förändring hos Postnord.

– Sedan mitt första barn har jag väntat på att det här ska hända. Det är inte första gången en postbil kör på de här vägarna. Jag har trott att postbilarna haft undantag och får köra på gångbanor för att kunna hämta posten. Men de har inte alls några undantag, det gäller samma regler för dem som vem som helst – de ska hålla sig på vägarna.

Enligt henne har flera vittnat om att postbilarna kör för fort.

– Jag vill att Postnord på riktigt ser över sina rutiner, det måste bli en ändring. Jag har fått för många reaktioner från människor att det är så här det ser ut, så här trafikerar de gatorna. Ska de verkligen vara så, ska man acceptera det? säger hon och fortsätter:

– Jag är sjukt arg och besviken. Han har förmodligen förstört min sons liv. Jag fattar inte ens hur han kan köra i den hastigheten, när han kör på en väg där det går mycket folk.

Hon har varit i kontakt med Postnord som ska ha varit väldigt tillmötesgående.

– De erkänner att de gjort fel men det lagar inte min son, han blir inte hel för att de erkänner. Bara för att man erkänner förhindrar det inte fler skador. Det är ju den här chauffören som brustit men jag tycker att det är ett systemfel, man har gjort det okej inom organisationen att man kör på gångvägar helt enkelt. Jag hoppas att det blir någon bättring på det, för det här önskar jag ingen.

Postnord ber om ursäkt och erkänner att de har gjort fel.

– En sådan här sak får bara inte hända, vi har varit på ett ställe där vi absolut inte ska köra bil, så jag ber verkligen om ursäkt. Det ligger naturligtvis på oss som kör och främst på chauffören som väljer att köra på ett olagligt sätt, men självklart måste vi se över allt så det funkar, säger Robert Andersson, Postnords produktionsområdeschef i Växjö till P4 Kalmar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Postnord