Nobelstiftelsens vd: Akademien kan fråntas rätten att dela ut Nobelpris

avLinn Dahlgren

NYHETER

Svenska Akademien kan fråntas rätten att dela ut Nobelpris om de inte löser sina problem.

Det säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten och uppmanar ledamöterna att fundera på att avgå.

– Det finns flera i Svenska Akademien som bör fundera över sin ställning, säger han. 

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten öppnar i dagens ”Ekots lördagsintervju” för att det inte alls är självklart att det delas ut ett Nobelpris i litteratur nästa år, eller att det ens är Svenska Akademien som får göra det i framtiden.

– Vi har möjligheten att sätta ner foten och inte acceptera att en viss institution betalar ut Nobelpris, säger han i radioprogrammet. 

– I sinom tid så får vi ta ställning till om Svenska Akademien har återvunnit sitt förtroende på ett sådant sätt att den är lämplig att fungera som en Nobelprisutdelande institution igen. Men det är en fråga som vi får förhålla oss till i ljuset av hur problemen hanteras.

”Det är många som är hågade”

Nobelprisets anseende har internationellt tagit skada av Akademiens kris, säger han. Det tar Nobelstiftelsens styrelse på ”allra största allvar” och vill fjärma priset från skandalen. Därför kräver Lars Heikensten att Akademien löser problemen, annars finns många andra som vill ha äran att utse Nobelpristagare.

– Vi har fått en massa förslag på alternativa institutioner som skulle kunna dela ut Nobelpris. Det är många som är hågade, säger han.

Härom dagen krävde avhoppade Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Eriksson att Horace Engdahl avgår för att de ska hjälpa Akademien att utse nya ledamöter. En hemlig medlare har nu kopplats in för att försöka lösa konflikterna och få de olika falangerna att samarbeta igen.

Lars Heikensten liknar situationen vid skandalen kring läkaren Paolo Macchiarini vid Karolinska Institutet. Där lämnade personer sina Nobeluppdrag även på grund av lösa kopplingar till skandalen, allt för att inte Nobelprisets anseende skulle ta skada. 

– Det tycker jag att alla i Akademien bör fundera över: Är de i dag till glädje för Nobelpriset eller är det bättre om de träder tillbaka? säger han.

Krisen i Svenska Akademien: Detta har hänt 02:05