Chans till högsommarvärme på flera håll

avEbba Thornéus

NYHETER

Nästa vecka blir en pangvecka för alla sol- och värmedyrkare.

Då väntas nämligen högsommartemperaturer på flera håll i landet.

– Det blir en riktigt härlig vecka med mycket sol och höga temperaturer, säger Erik Rindeskär, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Under helgen och måndagen är det framförallt södra och östra Götaland samt östra Svealand och uppemot Gästrikland som toppar temperaturligan.

Men från och med tisdag kommer även Norrland kunna njuta av värmen.

– Vi har just nu ett högtryck över Götaland och Svealand och som fortsätter in över Norrland i början på nästa vecka, vilket ger mycket sol och höga temperaturer, säger meteorolog Erik Rindeskär på Foreca och tillägger:

– Det ser ut att bli en riktig härlig vecka.

Högsommartemperaturer på flera håll

Temperaturerna i södra och östra Götaland samt östra Svealand och uppemot Gästrikland ligger på runt 20-21 grader, kanske till och med 22 under måndagen. Övriga delar av Götaland och Svealand får mellan 15 och 20 grader medan Norrland kan får omkring 10-15 grader på flera håll.

Men vill man vara helt säker på att få uppleva värmen redan under helgen bör man ta sig till Smålandskusten, Uppland, Gästrikland och Västmanland.

– Där kommer det vara fint med 20–22 grader, säger Erik Rindeskär.

Under tisdagen sker dock ett väderomslag som gör att det blir mer ostliga vindar, vilket för de varma vindarna mot södra Sverige.

Både Skåne, Halland och Västra Götaland kan vänta sig uppemot 24–25 grader under tisdag, onsdag och torsdag enligt Erik Rindeskär.

– Då blir det riktiga högsommartemperaturer.

Risk för brand och höga vattenflöden

Men trots den inkommande värmeböljan finns en del orosmoln att ana.

– Rent vädermässigt är det frid och fröjd men SMHI har utfärdat brandrisk-varningar i nordöstra Götaland, hela Svealand och Norrlandskusten

– Sen har vi också ganska höga vattenflöden då det fortfarande ligger kvar mycket snö upp över Norrland, vilket bidrar till snösmältning.

I Gävleborg och Västernorrland har SHI utfärdat klass 2-varningar för höga vattenflöden medan det råder klass 1-varning i Västerbotten, Jämtland, Dalarna, Västmanland och Uppland.

– Sen väntas det ju bli en hel del pollen med, säger Erik Rindeskär.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder