”Låt ungarna ta hand om sin egen skit”

NYHETER

Många läsare hörde av sig med åsikter om snusket i skolan

Barnombudsmannens rapport om snuskiga toaletter i skolorna, hög ljudvolym i matsalarna och dålig arbetsmiljö för skolungdomar väcker många reaktioner.

Endel skyller på eleverna.

– Ungdomarna skitar ner och vandaliserar skolorna. Ingen normal vuxen skitar ner och slår sönder sin arbetsplats, men ungdomarna gör det i sina skolar, skriver signaturen ”morsan”.

– Det daltas så förbaskat med ungar i dagens Sverige, skriver Jacky.

En städerska uttrycker sig så här:

– Blir rent utav förbaskad när jag läser om snusket i skolorna! Nu får det faktiskt vara nog klagat på städningen! Ta tag i era ungar och lär dom hur man beter sig på en toalett!!

Många håller med BO också

Men många läsare håller också med barnombudsmannen Lena Nyberg att miljön är dålig och att ungdomar inte tas på allvar.

En upprörd mamma har hört av sig och berättar om sina barn som vägrar gå på skolans toaletter på grund av snusket.

”Lärarnas toaletter renoveras och placeras i avskildhet medan barnens får förfalla! Varför behandlas barn som mindre värda och inte lika viktiga som vuxna när det prioriteras i skolorna? Och varför har inte barnen rätt att kräva samma standard som de vuxna?” frågar hon sig.

Tips på lösningar

Flera tips på hur problemen kan lösas har också kommit in. Fler papperskorgar i korridorerna, att eleverna ska städa själva och webbkameror inne på toaletterna är några av förslagen.

– Jag tror att det är bra om varje klass får en egen toalett med egen nyckel. På så sätt har man koll på vilka som har varit där, skriver Jenny.

Några tycker också att det var bättre förr, med större disciplin. Men alla håller inte med:

– Det här är inget nytt! Det var på precis samma sätt när jag gick i högstadiet för 15 år sen. Jag tror det hela beror på vår flata lärarkår. Det är lättare att inte se än att ta tag i problemen. I den skyddade verkstaden skolan så verkar inte normala arbetsmiljönormer gälla, skriver Fredrik.

Karin Abrahamsson ([email protected])