Nyheter

Enighet inom G8 om skuldlättnader

NYHETER

Stryker fattiga länders skulder

En nöjd Gordon Brown, Storbritanniens finansminister, kunde på lördagen tillkännage att G8-länderna enasts om att 18 länders skulder ska efterskänkas.
En nöjd Gordon Brown, Storbritanniens finansminister, kunde på lördagen tillkännage att G8-länderna enasts om att 18 länders skulder ska efterskänkas.

London

De mäktiga industrinationerna i G8 enades på lördagen om att stryka mångmiljardskulder för världens fattigaste länder. På mötet i London förutspåddes också att den globala tillväxten mattas av jämfört med förra året.

– Detta är det mest genomgående utspel som finansministrarna någonsin har gjort om skulder och fattigdom, sade den nöjde mötesvärden Gordon Brown, finansminister i G8:s ordförandeland Storbritannien, sedan tvådagarsmötet avslutats.

Strykningen av skulderna är omedelbar och 100-procentig, förklarade Brown, men gäller bara skulder till internationella låneorgan som Världsbanken och Internationella valutafonden. Det innebär att bara en tredjedel av de totala skulderna stryks.

Till att börja med berörs 18 länder, och senare kan ytterligare några tiotal – de allra flesta i Afrika – kvalificera sig.

Städa gamla lån

Målet för den brittiskledda kampanjen är att städa undan gamla jättelån, som ofta godkänts av diktatorer och inte kommit folken till del, så att resurser i stället kan läggas på att rädda miljoner liv undan sjukdomar som malaria och aids.

I reda pengar räknat handlar den första fasen om totalt 40 miljarder USA-dollar, cirka 300 miljarder kronor.

Den växande skuldlättnadsrörelsen välkomnade överenskommelsen, men kräver mer.

– Skuldavtalet är mycket goda nyheter för folk i de 18 länder som omedelbart omfattas. Men det hjälper inte nu miljontals människor i minst 40 andra länder som också behöver 100-procentig skuldavskrivning, sade Romilly Greenhill på påtryckargruppen Action Aid.

Måttlig tillväxt

I en kommuniké efter mötet, som ingår i förberedelserna för G8:s stora toppmöte med stats- och regeringschefer i Skottland i juli, förutspådde finansministrarna att den globala ekonomiska tillväxten kommer att hålla i sig under 2005, men bli mer måttlig än förra året.

För världsekonomin innebär de höga oljepriserna fortfarande ett problem för tillväxten, heter det i kommunikén från G8, där Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland, USA och Ryssland ingår.

Länder som får skulder strukna

62 länder beräknas behöva 100-procentig skuldavskrivning för att klara FN:s millenniemål, alltså bland annat att halvera fattigdom och ohälsa till år 2015.

Helgens G8-uppgörelse gäller i nuläget 18 av dessa:

TT-Reuters

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter