Nyheter

Fildelarna förlorade i USA:s högsta domstol

NYHETER

Kan påverka lagar över hela världen

Washington

En enig högsta domstol i USA utdelade på måndagen ett hårt slag mot piratkopiering på internet. I en dom som kan påverka spridningen av datafiler i hela världen fastslår HD att fildelarföretag kan hållas ansvariga när användarna kopierar skyddat material.

HD körde därmed över ett utlåtande i en lägre appellationsdomstol, som gick ut på att de som står bakom fildelningsnätverk och -program inte kan rå över om det är tillåtna eller skyddade filer som sprids.

Appellationsdomstolen citerade de kopieringsgladas paradnummer, Betamax-fallet från 1984. Då beslöt HD att Sonys videosystem Betamax i sig var lagligt även om det också kunde användas för olagliga ändamål, alltså piratkopiering.

Filmer och musik

Men nu, när Betamax sedan länge är historia, är spridningen av musik, filmer och mjukvara så oerhört mycket effektivare. Och den niohövdade HD i Washington har uppenbarligen noterat att fildelarsajterna på internet öppet hånar underhållningsindustrin, och i många fall till övervägande del används för att sprida copyrightskyddad musik, filmer, dataspel och annan mjukvara.

Måndagens HD-dom säger inte att fildelningssajterna och -företagen per automatik är skyldiga till användarnas överträdelser, men att de kan hållas ansvariga om de någorlunda tydligt uppmanar till eller underlättar olaglig kopiering.

Domaren David Souter skriver i domen: "Vi fastslår att den som distribuerar en apparat med avsikten att främja dess användning för att bryta copyright, något som framgår av att det uttrycks explicit eller via andra bekräftande åtgärder för att främja brott, är ansvarig för de brottsliga handlingar av tredje part som blir resultatet".

Strypt kreativitet

Rent konkret tog HD ställning i målet filmjätten MGM mot Streamcast Networks, som står bakom fildelarprogrammet Grokster. Och juridiska bedömare tror att domen kommer att resultera i att Grokster och flera liknande tjänster snabbt stoppas, på samma sätt som musikspridarsajten Napster i sin första olagliga variant stängdes häromåret.

Men eftersom USA är så dominerande på internet kan utslaget också påverka copyrightlagar över hela världen. Dessutom har Grokstersidan argumenterat att om ett hot om stämning hänger över uppfinnare och programmerare kan kreativiteten och utvecklingen för internet som helhet strypas.

Fakta/ Fildelning

TT-Reuters

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter