Mijailovic tillbaka på Kumlaanstalten

NYHETER

Mijailo Mijailovic, som dömts för mordet på Sveriges förra utrikesminister Anna Lindh, återvände på torsdagen till Kumlaanstalten från den rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

- Vår läkare har nu bedömt att Mijailovic inte längre är i behov av psykiatrisk vård, säger verksamhetschefen vid rättspsykiatriska kliniken, Erik Söderberg, till Aftonbladet.

Mijailovic har tidigare via sin advokat uppgivit att han inte känt sig säker på kliniken och att han ville tillbaka till just Kumla. Men under sin vistelse på kliniken ska han själv ha överfallit en man i 60-årsåldern och misshandlat denne. Händelsen är polisanmäld.

Under det senaste året har flera allvarliga incidenter och brott begåtts innanför väggarna på kliniken. Mijailovics brutala överfall ägde rum på klinikens högst säkerhetsklassade avdelning vid tretiden en onsdagsnatt i slutet av september.

Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson har sagt att hon inte är nöjd med säkerheten på rättspsykiatriska kliniker och att hon "planerar en lagskärpning".

TT