Hel generation utplånad i skalvområdet

Foto: Här i Muzaffarabad, huvudstaden i pakistanska delen av Kashmir, finns inte ett enda hus som är oskadat. Räddningsarbetare gör bedömningen att en hel generation har utplånats.
NYHETER

Muzaffarabad

Barnen tycks vara de främsta offren efter det förödande jordskalvet i Asien. En hel generation människor kan ha utplånats i de drabbade områdena i Pakistan.

Via vittnesmålen om det fasansfulla som hände börjar bilden av katastrofen att klarna.

– Jag vill glömma den förfärliga lördagsmorgonen så snart som möjligt, men de krossade husen påminner om förödelsen och också om hur fridfullt vårt hem brukade vara, sade 11-årige Ramiz Raja i den nordindiska staden Uri i Kashmir, där 650 personer omkom och närmare 1000 skadades.

Antalet dödsoffer i den indiska delstaten Jammu och Kashmir justerades på måndagen, då en regeringstjänsteman sade att det kunde röra sig om uppemot 2000 personer. Det är ännu okänt vad som hänt med omkring 10000 människor i bergsområden.

Stor förödelse

Besättningen i en militärhelikopter som flugit lågt över städerna i norra Pakistan sade att det såg ut som om de utsatts för en massiv bombning. I vissa byar finns inga överlevande alls. Folk har uppslukats av jorden.

Muzaffarabad, huvudstad i den pakistanska delen av Kashmir, är till 70 procent förstörd.

– Räddningsarbetare drar fram döda barn i Muzaffarabad, men det är ingen som gör anspråk på deras kroppar, vilket visar att deras föräldrar är döda, sade generalmajor Shaukat Sultan, president Pervez Musharrafs främste talesman, till AFP.

Han gör bedömningen att en hel generation har utplånats.

– Det finns inte ett enda hus i Muzaffarabad som inte är skadat. Det finns inte en enda familj som inte lidit förlust, sade Sultan.

Enligt Sultan är antalet döda hittills kring 20000 men högst sannolikt kommer det att öka, kanske upp till 40000 människor.

Raserade skolor

Utsända journalister och andra ögonvittnen rapporterar om skolor som rasat samman i så gott som varje stad och by längs nordvästra Pakistan och den pakistanska delen av Kashmir. Skoldagen hade precis börjat när det kraftigaste skalvet kom. Skolbarnen begravdes under rasmassor. För många tusen barn var döden ögonblicklig, medan andra klämdes fast under betongblock och bara kunde vänta och hoppas på att bli räddade.

En sexårig pojke drogs fram vid liv från en hoprasad skola i Balakot i nordvästra Pakistan på måndagsmorgonen, rapporterade en AFP-fotograf. Pojken hade då legat instängd i två dagar. Frivilliga hjälparbetare hjälpte honom att ta sig ut.

Från Islamabad drog man sent på måndagen fram två levande offer, en irakisk kvinna och hennes barn. De grävdes fram ur rasmassorna efter Margalla Towers, under vilka fyra svenska offer befaras ligga.

Förtvivlan och ilska

Två dygn efter skalvet – som enligt expertis i USA mätte 7,6 på Richterskalan – började hjälpen nå fram till de 40000 skadade. Utländska räddningsarbetare satte upp fältsjukhus för att ta hand om skadade i flera av städerna.

Medan människor med sina blotta händer fortsatte att gräva efter anhöriga och vänner växte förtvivlan.

– Vi överlevde jordbävningen men nu inser vi att vi kommer att dö av hunger och kyla, sade Muhammad Zahir i Balakot.

På måndagen kom de första rapporterna om plundring. Överlevande kastade sig över militärfordon som anlände till Muzaffarabad med mat, tält, filtar och medicin. Andra gjorde inbrott på en bensinstation för att få bränsle till matlagning och uppvärmning.

Läs mer:

Här kan du skänka pengar

Fler organisationer som har katastrofinsamling:

Tidigare:

TT-AFP