Skolorna rasade som korthus

NYHETER

Tusen levande begravda barn väntar på räddning

ISLAMABAD/STOCKHOM

Många av de kanske över 30000 döda i jätteskalvet i pakistanska Kashmir är skolbarn – billiga skolbyggnader föll ihop som korthus eller uppslukades av jorden.

Indiska Kashmir verkar ha klarat sig något bättre, men den nyöppnade fredsvägen Indien–Pakistan har knipsats av.

Foto: Föräldrar till dödade skolbarn i Gari Habibullah söker bland resterna efter deras tillhörigheter.

Skoldagen hade precis inletts i lördags morse när skalvet kom. Tusentals och åter tusentals barn hade strömmat in i skollokaler i indiska respektive pakistanska Kashmir samt den pakistanska Nordvästra gränsprovinsen, mot Afghanistan till. Det vanliga är att skolorna byggts i betong, ett billigt material som omedelbart gav sig för de naturkrafter som uppmättes till 7,6 på Richterskalan.

– Vi hade tre skolor här, en för yngre pojkar, en för lite äldre och en flickskola – alla är borta, sade Mohammed Iqbal, soldat i byn Patangi utanför centralorten Balakot vid den natursköna Kaghandalen i pakistanska Kashmir.

– Av 190 barn kunde vi gräva fram bara 40 levande. De andra är begravda, troligen döda, sade Iqbal till AFP.

– Det finns inget hopp om de cirka 350 barn som begravdes av bråte i tre skolor här, sade Yamin Khan, polischef i Mansehra, nära skalvets epicentrum.

– Vi vet också att en skola i Balakot försvann ner i marken.

1 000 barn väntar på räddning

Mönstret är likadant i varenda by i trakten, såvitt AFP:s reporter kunde bedöma på söndagen. För många tusen barn kom alltså döden ögonblickligen, medan andra nu inklämda under skolbetongen bara kan vänta och hoppas: Över 1000 levande begravda barn väntar på räddning, beräknade en regiontalesman i tv-bolaget Geos sändningar på söndagen.

De sammanlagda dödssiffrorna rusade under dagen uppåt i förfärande takt. I gryningen hade 3000 döda hittats i Pakistan, några timmar senare sade president Pervez Musharrafs talesman Shaukat Sultan till CNN att 18000 personer dött, en siffra som ytterligare snabbt höjdes bara för pakistanska Kashmir:

– En ungefärlig uppskattning säger oss att över 30000 människor har dött (i Kashmir), sade områdets kommunikationsminister Tariq Farooq till AFP vid lunchtid.

Värst förstörelse har rapporterats från Bagh fyra mil sydost om Muzaffarabad, som är huvudstad i den pakistanska delen av Kashmir. Mellan 6000 och 7000 människor befaras ha omkommit där.

– Det finns inga överlevande i byar som Jaglari, Kufalgarh, Harigal och Baniyali i Bagh-området. Folk har uppslukats av jorden, sade Farooq.

Största katastrofen

– Denna katastrof är den största i storlek och omfattning som vi bevittnat i Pakistans historia, sade presidenttalesmannen Sultan natten till söndagen.

Epicentrum låg inte långt från stilleståndslinjen mot indiska Kashmir, men på andra sidan den provisoriska gränsen verkar infrastrukturen ha hållit emot bättre.

– Över 600 människor har dött i denna förödande jordbävning, hittills, sade en indisk delstatskälla till AFP, men han tillade att många bergsbyar ännu inte nåtts av räddningsstyrkor.

Och i alla fall symboliskt drog skalvet också isär de på senare tid utsträckta fredshänderna Pakistan och Indien emellan. Den huvudväg som i april öppnades, efter ett 60-årigt krigspräglat uppehåll, mellan Muzaffarabad och indiska Kashmirs sommarhuvudstad Srinagar är åter stängd – vägbron vid Kaman Post var en av många i området som krossades av naturkrafterna.

Läs mer:

TT