”Cancersjuka mår bra av att jobba”

Publicerad:
Uppdaterad:

Ulla drabbades av tumör: Hans uttalande är oerhört provocerande

1 av 2
Per Westerbergs uttalande om att cancersjuka ska arbeta upprör många.

Cancersjuka mår bra av att arbeta.

Det anser riksdagsman Per Westerberg (m).

– För många är det ett medvetet val att gå till arbetet istället för att vara hemma och bara tänka på sin sjukdom, säger han.

Moderaterna vill sänka den statliga sjukersättningen. Efter sex månaders sjukskrivning ska den som är hemma från jobbet bara få 65 procent av lönen.

Fredrik Reinfeldt har tidigare sagt att vissa allvarliga sjukdomar, till exempel cancer och stroke, ska undantas från sänkningen.

Moderaterna backar nu från detta och vill att alla sjuka ska ha samma låga ersättningsnivå.

”Mår bra av att arbeta”

Per Westerberg – moderat riksdagsman, förste vice talman och ledamot av riksdagens socialförsäkringsutskott – försvarade detta med följande ord:

– Cancersjuka kan ibland må bra av att arbeta.

Uttalandet har orsakat en storm av kritik.

– Hans uttalande är oerhört provocerande. Vem är han som tror att han vet vad som är bra för människor med cancer, säger Ulla Andersson, politiskt aktiv för vänsterpartiet i Solna.

Hon drabbades av en hjärntumör i höstas. Efter en operation och otaliga strålbehandlingar är hon nu sjukskriven på heltid.

”Hetsjakt”

– Det är alldeles självklart att den som kan jobba hellre gör det än går hemma hela dagarna. Men att säga som Per Westerberg är att bedriva hetsjakt på svårt sjuka människor. Man blir ju inte mindre sjuk av att sjukersättningen sänks, säger hon.

Per Westerberg försvarar sig med att moderaterna fått en lång rad mejl från andra cancersjuka som intygar att han har rätt.

– Många cancersjuka mår mycket bättre av att vara på jobbet än att gå hemma och tänka på sin sjukdom. Det är ofta ett fritt val, säger han.

Han säger också att hans uttalande är ryckt ur sitt sammanhang och allvarligt misstolkat.

Var för sjuk

– Jag menar inte att någon ska tvingas arbeta, bara att varje persons situation är unik och att man därför inte kan ha högre ersättningsnivåer för vissa sjukdomar.

Per Westerberg utmanades i förrgår på debatt av socialförsäkringsminister Berit Andnor. Han tackade nej med motiveringen att han är för sjuk. Trots det arbetade han i riksdagen.

– Ja, jag har 38 graders feber. Men Kerstin Heinemann (andre vice talman) har ännu högre feber så jag var tvungen att gå till jobbet. Det kallas visst sjuknärvaro, säger Per Westerberg.

Niklas Bodell, Olle Castelius

Publicerad: