Går fria för miljonrånet

NYHETER

Åklagaren ger sig – trots att polisen vet vilka som gjorde det

SLOG TILL MOT ARLANDA Kuppen på Arlanda i juli 2002 är en av de mest spektakulära i Sverige någonsin. Och trots att polisen anser sig veta vilka som har utfört rånet förblir det nu i rättslig mening olöst. Kammaråklagare Ulrika Lindsö lägger ner undersökningen.

Arlandarånarna går fria.

Polisen vet vilka de är – men bevisen räcker inte.

– Jag får ge mig nu, säger kammaråklagare Ulrika Lindsö till Dagens Nyheter.

Ett av Sveriges största rån någonsin förblir olöst.

Arlandarånet sommaren 2002 får inget rättsligt efterspel. Inte en enda person har dömts, trots att poliserna vet vilka rånarna är.

Fick tips tidigt

Polisen fick tidigt tips om vart bytet tog vägen och vilka som var inblandade, men bevisen har inte räckt för att väcka åtal.

Polisens huvudvittne i utredningen var själv misstänkt för inblandning i rånet. Han kontaktade polisen i slutet av 2002 och har vittnat om hur de tre personer som utförde rånet fick sex miljoner kronor var.

Kriminalinspektör Marianne Öman, som utrett rånet, säger till DN att hon tror att upp till tolv personer har varit inblandade.

”Varierad betalning”

– De har säkert fått varierad betalning beroende på hur stor insats de har gjort. Det kan röra sig om några hundra tusen upp till flera miljoner kronor, säger hon till tidningen.

Pengarna är borta

Polisen har kartlagt rånarna; några är från Afrika och Latinamerika, några svenska.

Bytet blev rekordstora 43,9 miljoner kronor, men inte en enda krona har polisen kunnat spåra.

– En del av rånarna tror jag lever upp sina pengar. De kanske använder droger, festar och köper snabba bilar. Men jag tror att andra investerar sina pengar. De köper till exempel en restaurang eller en lägenhet i innerstan. De skiljer sig inte från vanliga människor med vad de vill ha, säger Marianne Öman till DN.

Huvudvittnet mördat

Polisens huvudvittne mördades i oktober 2003. Fyra personer dömdes för att ligga bakom mordet. En av de dömda var en av de misstänkta Arlandarånarna.

Kom undan med 43,9 miljoner kr

Ted Kudinoff