Ex-minister gör miljonklipp på lägenhetsaffär

NYHETER

Förre bostadsministern Lars-Erik Lövdén köpte 3:a för halva marknadsvärdet

Förre bostadsministern Lars-Erik Lövdén gör ett miljonklipp genom att köpa loss en lägenhet han fått hyra på grund av sina tidigare politiska uppdrag, erfar SVT Rapport.

Lars-Erik Lövdén, numera landshövding i Halland, bor på Halmstad slott. Men den lägenhet han fått hyra i Stockholm av Stiftelsen Allmänna Barnhuset har han fortfarande kvar, trots att Lövdén och hans hustru inte varit skrivna på adressen sedan augusti 2003.

Hyresrätten ska nu omvandlas till en bostadsrätt och enligt uppgifter till Rapport köper Lövdén sin trea, som ligger i Stockholms innerstad, för 1,7 miljoner. Priset vid en vidareförsäljning kan bli det dubbla, enligt en mäklare.

Utses av regeringen

Det förra statsrådet Ingela Thalén är ordförande i Stiftelsen Allmänna Barnhuset som tidigare uppmärksammats för att hyra ut lägenheter till ledande socialdemokrater som slunkit förbi bostadskön. Styrelsen utses av regeringen. Thalén säger till TT att stiftelsen först på onsdagsmorgonen fattade beslut om att de ska sälja fastigheten till en nybildad bostadsrättsförening.

– För att få köpa en lägenhet måste du vara medlem i föreningen och det vet inte jag om Lars-Erik Lövdén är. Jag vet bara att han sedan tolv år tillbaka bor i huset, säger Ingela Thalén.

Orsaken till försäljningen av fastigheten är, enligt Thalén, ett omfattande renoveringsbehov som stiftelsen inte vill betala.

Förstår upprördhet

Thalén säger att hon förstår att människor blir upprörda om det visar sig att Lövdén kan göra ett miljonklipp på en lägenhetsaffär när han inte ens är skriven på adressen.

– Men styrelsen kan inte fatta beslut om en försäljning till bostadsrättsföreningen där vi undantar en person som har kontrakt, säger hon.

TT sökte på onsdagskvällen förgäves Lars-Erik Lövdén för en kommentar.

Malin Ekmark/TT