Eken prövar nytt grepp - tasmanskt

NYHETER

Exotisk matresa med känguru och fisk från "down under"

Restaurang Eken serverar rätter som rest över halva jorden.

Råvarorna har flugits in ända från Tasmanien.

Kängurufilé någon?

I går inleddes de tasmanska dagarna på Hilton Stockholm Slussen. Fram till och med den 20 maj, kommer restaurang Eken att erbjuda en specialkomponerad meny på temat Tasmanien, ön söder om Australien.

- Eftersom jag själv ursprungligen kommer från Tasmanien ligger det mig extra varmt om hjärtat att visa vad ön har att erbjuda, säger Neil Ponsonby, kökschef på Hilton Stockholm Slussen.

Ekologiskt & kvalité

Fisk, skaldjur och lamm är grunden i mycket av den tasmanska matlagningen.

Typiska smaksättare är pepparbär, citronmyrten och aromatisk honung från regnskogen. Neil Ponsonby, som bott i Sverige i 15 år, besökte sin hemö tidigare i år för att hitta de bästa leverantörerna av råvaror.

- Utbudet är väldigt fint. Det är ekologiskt och håller hög kvalitet, säger han.

Känguru med pumpa

Råvarorna till alla rätter levereras med specialflyg från Australien. Det kommer att serveras både avsmakningsmeny, vanlig à la carte och barmat på uteserveringen. Mest uppseendeväckande på menyn är kängurufilé, som serveras med rödbetschutney och pumpavårrulle.

Under perioden pågår även en aboriginisk konstutställning på Hilton, där föremålen är till försäljning i restaurangen.

Sofia Larsson