UD vill skicka expedition efter saknad svensk

NYHETER

Har kontaktat kinesiska myndigheter

Svenska UD försöker få till stånd en räddningsexpedition som ska söka efter den svenske äventyraren Tomas Olsson som saknas efter ett fall på Mount Everest.

Men kinesiska myndigheter har ännu inte lämnat några besked.

Tomas Olsson föll från 8500 meters höjd när han var på väg ned för berget.

Den svenska ambassaden i Peking har varit i kontakt med kinesiska myndigheter under dagen för att fråga om de kan sätta i gång en räddningsexpedition. Ambassaden har även varit i kontakt med brittiska ambassaden.

– En brittisk arméexpedition på nordsidan av Mount Everest befinner sig ganska nära den plats där Tomas Olsson försvann, säger Christian Carlsson vid UD:s pressjour.

Inget svar

På kvällen svensk tid hade UD inte fått något svar från de kinesiska myndigheterna.

Ambassaden har också lagt ut propåer om officiella kontakter med sherpas, de guider som måste ledsaga den här typen av expeditioner på Mount Everest.

Olsson försökte tillsammans med norrmannen Tormod Granheim ta sig ned på skidor längs bergets nordsida. De nådde toppen på tisdagsmorgonen svensk tid. Olyckan inträffade några timmar senare när de var på väg ned.

Det finns även en annan svensk expedition på Mount Everest för tillfället.

Tidigt på torsdagskvällen fick TT kontakt med en av deltagarna i den, Martin Letzler, via en satellittelefon. Han befinner sig i ett basläger på 5200 meters höjd dit även Tomas Olssons kamrater Tormod Granheim och Fredrik Schenholm tagit sig.

Vill använda helikopter

Martin Letzler säger att en helikopter skulle göra den största nyttan i sökandet efter Tomas Olsson.

– Man kan avsöka ett större område uppifrån luften. Det har också kommit en del nysnö, med hjälp av helikopterns rotorblad kan man blåsa bort den.

Han berättar att det finns planer på att gå in mot nordväggen för att göra ett manuellt sökande.

– Vi kommer nog att behöva en vilodag innan det sker. I morgon (fredag) har det varit tal om att ett antal tibetanska bärare ska göra en första tur mot nordsidan för att påbörja sökandet så skulle vi möjligen följa dagen efter.

TT