Äntligen sommar!

NYHETER

SMHI lovar värme och sol till helgen

Fram med solstolen - sommaren är här!

I alla fall om man får tro SMHI:s prognoser för den kommande veckan.

- Det blir en försmak av sommaren, säger meteorologen Jonas Höglund.

Foto: Njuter På torsdag blir det upp mot 20 grader varmt i vissa delar av landet. Värmen ska sedan hålla i sig över helgen.

På torsdag syns en stor sol i väderprognosen med temperaturer upp mot 20 grader på vissa håll. Det fina vädret kommer sedan att hålla i sig över helgen.

Värmen är på väg

Det låter nästan för bra för att vara sant. Men väderexperter i de skandinaviska länderna är eniga: Den här gången är verkligen värmen på väg.

Anledningen till meteorologernas säkra löften om sol och värme är ett kraftigt högtryck som kommer att placera sig över Skandinavien. Inte bara i Sverige utan också i Norge och Danmark.

- Det här högtrycket dominerar väderbilden en vecka framöver. Vi kan inte se några lågtryck som hotar att ändra på det, så det kommer att skapas en hel del solbränna, säger John Ekwall, vädergrafiker på SMHI.

Svalt i norra Norrland

Undantaget är norra Norrland där temperaturen kan bli något svalare. Även längs ostkusten kan de kalla havsvindarna kyla ner luften en aning. Men i stort är läget solklart.

- Det är en väldigt säker prognos. Det ska mycket till för att den inte ska stämma, säger Terje Alsvik Wallöe, meteorolog på Norges motsvarighet till SMHI.

Therese Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder