Nyheter

Vanligt kranvatten ökar risken för cancer

NYHETER

Ny forskning varnar för hög konsumtion

Vanligt kranvatten kan orsaka cancer.

Enligt ny forskning löper en storkonsument dubbelt så hög risk att drabbas av cancer i urinblåsan jämfört med den mer försiktige vattendrickaren.

Sitter du ständigt med ett glas vatten på skrivbordet och en välfylld flaska redo i väskan?

Det sägs vara bra att dricka mycket vatten. Men enligt nya rön kan det vara dags att omvärdera vikten av stor vattenkonsumtion.

I aprilnumret av den medicinska tidskriften International Journal of Cancer presenteras sex studier som alla kommer fram till samma resultat: För mycket kranvatten ökar risken för blåscancer.

Fördubblad risk

Störst är faran för män. Den man som drack mer än två liter kranvatten varje dag löpte dubbelt så stor risk att drabbas av blåscancer än den som drack mindre än en halv liter. För kvinnor var resultatet inte lika tydligt, skriver TT.

I studien räknades inte bara det kranvatten som dricks i glas eller på flaska. Även vatten till kaffet togs med i beräkningen.

Fem koppar

Storkonsumenterna drack minst fem koppar kaffe om dagen. Enligt forskarna ökar det i sig cancerrisken. Men även när kaffedrickarna togs bort stod faktum fast: Ju mer kranvatten desto högre cancerrisk.

Föroreningar i kranvattnet – som rester av rengöringsmedel – nämns som en av orsakerna till den ökade cancerrisken.

Studierna har gjorts på över 2 700 människor som lider av cancer i urinblåsan. Patienterna kom från Finland, Kanada, USA, Frankrike och Italien.

Trots resultaten anser inte forskarna att hälsoråden för allmänheten bör ändras.

I Sverige drabbas varje år närmare 2 000 människor av cancer i urinblåsan.

Johanna Melén

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter