Stjärnorna i köket

NYHETER

”Låt mästarna stå för maten vid statsbesök”

Foto: Mästare i matmetropolen Förslaget om att låta stans mästerkockar stå för menyn vid statsbesök kan ge stjärnkocken en ny arbetsmiljö. ”När man sitter i Gyllene salen ska man känna att man är i en matmetropol”, säger politikern Mikael Söderlund (m), mannen bakom förslaget. (OBS! Klicka på bilden för en större version)

Släpp in stjärnkockarna i Stadshuset.

Det föreslår politikern Mikael Söderlund (m).

– När man sitter i Gyllene salen ska man känna att man är i en matmetropol, säger han.

Förslaget går ut på att stjärnkockar från Stockholms bästa restauranger ska stå för matlagningen vid stadens officiella arrangemang, till exempel vid statsbesök.

Fullt av vinnarkockar

– När vi har utländska gäster i ett av Europas vackraste hus borde det märkas att de besöker en intressant matstad. Det finns många skickliga kockar, som vunnit både VM och OS, säger Mikael Söderlund (s).

Christer Lingström, ägare till Edsbacka krog, tycker att förslaget är roligt.

– Tanken är kittlande. Men man ska minnas att det är speciellt med stora banketter. Är man duktig på att laga mat till 30 personer är det inte säkert att man är duktig på att laga till 1 000 personer, säger han.

Sjötunga till prinsessan Madde – och jordnötter till USA:s utrikesminister. Aftonbladet bad några av Stockholms mästerkockar att komponera varsin meny till varsin världskänd gäst. Här är det smakrika resultatet.

Clarence Frenker, Erik Gustafsson