Nu ska Säpo jaga skolbarn

NYHETER

Kartläggning av unga muslimer som beundrar terrorbombare

1 av 3 | Foto: AP
attacker som skakat världen Dåden i London, Madrid och New York (nedan) får folkpartiet att föreslå att Säpo ska kartlägga svenska skolelever.

Lärare ska bli spioner åt Säpo i jakten på muslimska extremister. Det föreslår fp.

Förslaget får hård kritik av lärarna och av skolminister Ibrahim Baylan.

– Det är en rent absurd tanke att ålägga lärarna att spionera på eleverna, säger han.

Det kontroversiella förslaget om ett samarbete mellan Säpo och Stockholms lärare ska behandlas på utbildningsnämndens möte i nästa vecka, men redan nu har utbildningsförvaltningen "inlett diskussioner" med Säpo.

-Att förvaltningen tar ett sådant steg visar att det är uppenbart att vi hade rätt: muslimsk extremism är i dag ett hot mot en del elever på Stockholms gymnasieskolor, säger Lotta Edholm (fp).

Vill ”kartlägga grogrund”

Bakgrunden till förslaget, som hon lagt fram tillsammans med partikollegan Jan Björklund, är terroristdåden i London i somras där gärningsmännen var mycket unga. Enligt Lotta Edholm har det också "i flera år" funnits uppgifter om att det finns unga svenska muslimer som beundrar och hyllar självmordsbombare.

Syftet med samarbetet mellan Säpo och skolan är enligt Lotta Edholm och Jan Björklund att "kartlägga grogrunden för extremism".

-Vi har tänkt oss en form av informationsutbyte: Säpo skulle kunna informera lärarna om de här grupperingarna. Men skolan skulle också kunna ge viktig information till Säpo om hur unga människor tänker, säger Lotta Edholm.

Sågar förslaget

Skolminister Ibrahim Baylan är mycket kritisk till förslaget.

– Förslaget är ett uttryck för den allt mer extrema skolpolitik folkpartiet för. Skolan har ett demokratiskt uppdrag och för det krävs ett förtroende. Att tvinga lärarna att ange eleverna inger inget särskilt förtroende, säger han.

Förslaget sågas också av de båda lärarfacken.

– Är det frågan om brottslig verksamhet är det polisen sak. Det är inte lärarnas roll att vara angivare och spana på det ena eller det andra sättet, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz.

Metta Fjelkner, ordförande på Lärarnas Riksförbund, säger att hon är förvånad och oroad över förslaget.

- Jag skulle inte vilja gå omkring och misstänka elever för terrorism. Ska man observera elever på lösa grunder och ta till sig vad Säpo har sagt kan det ju få långtgående, förödande konsekvenser för den enskilda eleven om man hamnar fel, säger hon.

Hon är kritisk till att inte lärarna tillfrågats först.

- Hur kan man bara hitta på detta utan att fråga professionen? Det är ett förmynderi att gå in och säga att nu ska ni göra detta.

Aftonbladet har utan framgång sökt Säpochefen Klas Bergenstrand för en kommentar.

Eva Buskas, Karin Lindblom