Kolla hur din granne vill se ut

NYHETER

Svensken är minst nöjd med mage och bröst – 33 000 i stor nätenkät

Svenska män och kvinnor är mest nöjda med sin längd.

Och mest missnöjda med mage, bröst och vikt.

- Jag är väldigt glad för mitt ansikte och skulle bli ledsen om något hände med det, säger Anna Book, sångerska.

Foto: NÖJD MED UTSEENDET Många svenskar vill ändra på sitt utseende. Men inte artisten Anna Book. "Jag tycker att jag har fina ögon, fin näsa, fylliga läppar och runda, goa kinder som man kan nypa i", säger hon. Titta efter din kommun i tabellen ovan - och se hur dina grannar vill se ut.

Aftonbladet har i en undersökning tagit reda på vad svenskarna anser om sitt utseende. Över 33 000 har svarat på frågor som exempelvis: vilken del av kroppen de är mest nöjda med och hur långt de kan sträcka sig för att nå sitt ideal.

Resultatet visar att kvinnorna vill minska sin vikt med fem, sex kilo. Männen däremot är mer nöjda med sin nuvarande vikt. De vill endast gå ner ett par kilo. Och svenskarna vill helst ha mörkt hår.

"Jag har goa kinder"

Sångerskan Anna Book är nöjd med sitt utseende.

- Jag tycker jag har fina ögon, fin näsa, fylliga läppar och runda, goa kinder som man kan nypa i. Men det som egentligen är skönhet för mig är en fin personlighet. En glad, positiv, varm och generös människa är en vacker människa. Det som finns under ytan är det som räknas, säger Anna Book.

Succédansösen från "Let's dance" säger att hon är tacksam för den hon blivit.

- Med den livserfarenhet jag har och det som jag har gått igenom med min hälsa är jag mycket tacksam för att jag lever i dag och är frisk.

- Ofta kommer det fram folk till mig och säger: "Du är så vacker Anna", "ändra aldrig på dig själv", "det gör inget att du är lite rund", "du är en förebild för andra med din utstrålning och karisma." Vi behöver vara mer vänliga mot varandra.

”Skapar olycka"

Ingrid Stjernströmer, beteendevetare på Akademikliniken i Stockholm, känner oro över dagens skönhetsideal.

- Kraven har ökat på hur man ska se ut. Alla människor anser sig behöva justera någonting på sin kropp. Men det skapar bara olycka i samhället när drivkraften är att se bra ut. Det är tragiskt att utseendet har blivit det som bekymrar oss mest.

Medelsvensken ser ut så här

Så här vill svenska folket se ut

Kommun för kommun (pdf-filer)

Anders Haraldsson