Äntligen var det riktigt kul med politik

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets Lena Mellin om Ungt val-debatten

(AFTONBLADET)

Fartigare. Ettrigare. Och roligare.

Så blev debatten när de unga väljarna fick chansen att ställa partiledarna mot väggen.

En vanlig partiledardebatt följer sitt givna mönster. Pålästa utfrågare, pålästa partiledare, lite tråkigt.

Men när riksdagens sju partiordförande i går mötte de yngsta väljarna i Ungt vals partiledardebatt bröts mönstret. Det var mer fart, mer känslor – skojigare.

Partiledarna själva var visserligen missnöjda. De fick för lite sagt, det var för många moment och för många frågor. Men säg den debattör som är nöjd efteråt. Den finns inte.

Piercing och jobb

Att säga att två världar möttes vore en överdrift. Men det fanns tendenser åt det hållet.

Det tydligaste exemplet var en ung flicka som ville veta om hon fortfarande kunde vara piercad. Eller om hon skulle göra om sig för att få jobb.

Göran Persson (s) svarade att hon skulle göra som hon vill:

– Var dig själv. Det lönar sig i längden.

Ett snällt svar. Men knappast särskilt upplysande. Göran Persson går inte till jobbet i väst och gummistövlar. Konvenansen kräver att han bär kavaj och byxor.

Detsamma gäller piercing. Alla gillar det inte. Alltså kan det vara ett hinder i jobbet – och för att få en anställning.

För övrigt var partiledarna själva beviset för att man anpassar sig till publiken. Av fem manliga deltagare bar endast en slips. Tre hade rutiga skjortor.

Men det var inte bara en ung värld som mötte en äldre och ibland välmenande. Utan också en helsvensk som träffade den nysvenska.

Fick inget svar

Gabriel, 18, undrade exempelvis varför han som är född i Sverige inte kan bli svensk medborgare utan att ansöka om det. Han fick inget svar.

Av någon underlig anledning användes mycket tid till att diskutera Maud Olofsson och centerns förslag med sämre anställningstrygghet för dem som är yngre än 26 år.

Det har spolats av alla andra och kommer alltså inte att genomföras. Intressant är däremot att praktiskt taget alla partier har förslag som på olika sätt underlättar anställning av unga.

Den allmänna uppfattningen är alltså att ungdomar behöver hjälp för att komma in på arbetsmarknaden. Men metoderna varierar. Socialdemokraterna satsar på plusjobb för unga, miljöpartiet på lärlingsplatser, moderaterna vill ta bort det tak som begränsar hur mycket den som får studiemedel får jobba.

Är politik kul? I går kväll var den det.

Lena Mellin

Publicerad: