Legosoldat i fem år

Publicerad:
Uppdaterad:

Mordmisstänkte svensken betalade sitt hotellrum och försvann spårlöst

1 av 3 | Foto: PRIVAT
SÖKTE ÄVENTYR Den mordmisstänkte svenskens pappa berättar att sonen reste till Frankrike för att gå med i den franska Främlingslegionen, ett beslut som pappan ogillade. Sonen var inte på flykt från rättvisan, utan sökte bara äventyret. Nu är han misstänkt för mord på en kvinna i Pattaya.

Han lämnade Sverige för att bli elitsoldat i Frankrike.

Nu är mannen misstänkt för mord-och ses släpa det döda offret på en övervakningsfilm.

-Jag är säker på att det är han, säger en svensk som träffat mannen och sett filmen.

Pattaya är en av Thailands största turistorter och besöks årligen av omkring tre miljoner turister. Intill ett bygge i stadens centrum hittades i fredags liket av en kvinna.

Hennes illa tilltygade kropp låg i en svart sopsäck.

Polisen övertygad

Thailändsk polis är övertygad om att en 40-årig svensk man har slagit ihjäl henne under ett bråk på sitt hotellrum, och sedan dumpat kroppen vid bygget.

-Vi har fått se en övervakningsfilm där han släpar säcken genom receptionen och det syns att det är en kropp i den, säger en svensk som bor på hotellet.

Många av gästerna har träffat mannen, som bott på hotellet en tid. Där är stämningen dämpad efter att polisen stormat in och hittat blodspår på 40-åringens rum.

-Alla i Pattaya pratar om att en svensk jagas för mordet, så det är inte så kul att säga var man kommer ifrån nu, säger en svensk turist.

Betalade och stack

När den ihjälslagna kvinnan hittades i fredags fick 40-åringen bråttom.

- Han betalade och stack utan att få med sig alla sina saker, säger en man som arbetar på hotellet.

Men enligt en källa till Aftonbladet hörde han av sig dit i går.

-Han ringde och sa att han tänkte komma och hämta väskan han glömt, och uppgav att han skulle flyga tillbaka till Frankrike i slutet av februari, säger källan till Aftonbladet.

Ville bli legionär

Den misstänkta mannen är född i en liten ort i mellersta Sverige. Till de andra hotellgästerna har han sagt att han för närvarande är geolog i Frankrike, men tidigare tjänat stora pengar i Kuwait.

Det senare kan vara korrekt.

För fem år sedan flyttade han till Frankrike för att gå med i Främlingslegionen, ett omtalat militärt förband med mycket hård disciplin. Legosoldaterna i legionen garanteras anonymitet för att kriga mot betalning.

Normal kontraktstid är fem år.

Sökte äventyret

- Jag har inte talat med honom sedan han bestämde sig för att gå med. Jag gillade inte hans beslut, säger mannens pappa till Aftonbladet.

Enligt honom flydde sonen inte den svenska rättvisan. Snarare sökte han det stora äventyret.

Senast kända postadress går till en fastighet i centrala Marseille i södra Frankrike. Nu är 40-åringen efterlyst internationellt och domstolen i Pattaya har utfärdat en arresteringsorder.

Bett Sverige om hjälp

Thailändska polisen har dessutom bett sina svenska kolleger om hjälp.

-Vi har tagit fram fotografier och samlat in en del nödvändig information åt dem, säger Benny Carlson, rikskriminalpolisens sambandsman i huvudstaden Bangkok.

Camilla Norström

Publicerad: