Victor, 8, är en av världens bästa killers

NYHETER

Åttaårige Victor De Leon är visserligen något mer än en tvärhand hög även i verkliga livet – men i dataspelsvärlden tillhör han de allra största.

Trots sin späda ålder åker han världen runt och tävlar i dataspelet Halo.

Foto: 8-årige Victor kallar sig för ”Lil Poison” när han spelar tv-spelet Halo.

Han har en särskild kontroll till sin X-Box, där spakarna är nerslipade för att passa hans små händer.

Flyhänt ”fraggar” han sina motståndare, smular sönder dem med granatgevär och eldkastare med blicken fastnitad på tv-rutan. Favoritspelet är Halo, ett spel i förstapersonsperspektiv där syftet enkelt sammanfattat är att förinta sina motståndare med olika vapen.

Lil Poison

Victor, som när han spelar kallar sig för ”Lil Poison”, har spelat sedan han var blott två år gammal. Det var hans pappa Victor Jr som satte kontrollen i händerna på honom för att han inte skulle bli ledsen när mamma gick till jobbet.

– Vad gör man med den här knappen? Hur gör man det här? frågade den lille sin far.

Det tog inte lång tid innan han fattade allt och när han var fyra år kom Halo ut.

– Jag visste inte hur duktig han var förrän han började spela mot andra, säger pappa Victor till tidningen Orlando Sentinel. Men då gick ett ljus upp för mig.

Skrev kontrakt vid sex

När Lil Poison var sex år skrev han kontrakt som professionell spelare. Nu åker han världen runt och tävlar om pengar med äldre spelare. Han är sponsrad av stora spelsajter som 1UP.com och Gescrow.com. Han ger dessutom lektioner på Gaiming-lessons.com.

Pappa säger att sonen inte spelar för pengarna.

– Jag gillar inte när han känner press, han har ingen anledning att känna press.

Lil Poison, som precis har börjat trean hemma i New York, missar en del skolarbete. Men hans lärare stöder åttaåringens spelande ändå, säger pappan som pluggar med sonen på resorna.

Robert Triches