Nyheter

Alice Timander: Sverige är vackrast i världen

NYHETER

Prima premiärlejonet Alice Timander har glidit fram på röda mattan sedan 1945. Still going strong, vid 89 års ålder, får hon mellan tre och fyra partyinviter i veckan.

Namn: Alice Timander Ålder: 89 år, fyller 90 i oktober. Familj: Tre vuxna barn och fyra barnbarn. Bor: På Östermalm i Stockholm. Yrke: Pensionerad tandläkare och premiärprimadonna.
Namn: Alice Timander Ålder: 89 år, fyller 90 i oktober. Familj: Tre vuxna barn och fyra barnbarn. Bor: På Östermalm i Stockholm. Yrke: Pensionerad tandläkare och premiärprimadonna.

Du personifierar verkligen glamouren för oss svenskar. Hur hanterar du att vara så populär?

– Ja, du... det kommer fram människor hela tiden och vill prata. I dag sa en vänlig själ att jag såg så rar ut! Många vill veta hur jag kan se så fräsch ut vid nästan 90 års ålder. Bra gener, säger jag.

Hur svensk känner DU dig?

– Jag ÄLSKAR mitt fosterland. Men inte staten. De som bestämmer bara bär sig åt och tar på tok för mycket skatt.

Är du alltid stolt över att vara svensk?

– Ja, utom på 50-talet då Ingmar Bergman saluförde den svenska synden. Då var det inte roligt att vara svensk kvinna. Jag var på restaurang i Paris och möttes av en skylt som sa: ”Svenskor och hundar är inte välkomna.”

Vad är det bästa med Sverige?

– Landets skönhet, det är vackrast i världen. Jag älskar årstiderna och svensk sommar. Solen här uppe kan vara nyckfull, men den strålar varmt och kärleksfullt. I södern är den dödande.

Vilket är ditt smultronställe i Sverige?

– Strömudden på Ljusterö. Det var min mormors sommarnöje.

Värsta hålan?

– Eslöv! Å, nu kommer de blir arga på mig! Jag bodde där när jag var mellan 12 och 17 år och det fanns absolut INGENTING att göra. Två biografer, det var allt. Det kostade 35 öre att gå på bio, men jag fick aldrig några pengar.

Vad tycker du är ”typiskt svenskt”?

– Vårt flaggande! Det finns väl inget folk i världen, förutom norrmännen då kanske, som flaggar så mycket som vi. Det är trevligt.

Vad får dig att längta bort?

– Snöstormar, att livet är inrutat och att vi hackar ner på alla som sticker ut.

Säg ett ord på svenska som du tycker är riktigt vackert.

– Harmoni.

Juryns motivering:

Här är våra favoritsvenskar:

Erika Scott

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter