Publicerad:
Uppdaterad:

Sjöjungfrun har fått ben

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: AP
OVANLIG TJEJ Halv fyra i går morse inledde läkarlaget operationen. Läkarna beräknar att det behövs sammanlagt tre operationer och upp till 15 års rehabilitering för att hon ska kunna gå och springa som alla andra.

Den lilla ”sjöjungfrun” från Peru, Milagros, 13 månader, har fått ben igen.

– Operationen gick över förväntan, sade kirurgen Luis Rubio efter operationen.

Tidigt på onsdagsmorgonen lokal tid inledde läkarlaget operationen då man hoppades kunna sära hennes sammanvuxna ben – åtminstone upp till knäna. Men operationen var så framgångsrik att benen kunde separeras hela vägen.

Operationen direktsändes i peruansk tv.

– När jag såg henne första gången gjorde det så ont i mig. Då tänkte jag: Vad ska hon göra i livet? Ska hon överhuvudtaget överleva? säger mamma Sara Arauco.

Hon och Milagros pappa Ricardo Cerron följde operationen via tv-skärmen. Och bad till gud.

– Det här är ett mirakel, sade mamma Sara Arauco efter den lyckade operationen. Gud har sett oss, inte för min skull, men för min dotters, sade hon till AP.

Ovanligt handikapp

Defekten Milagros föddes med kallas sjöjungfrusyndromet och drabbar en på 70000 födslar. De flesta som föds med felet överlever bara några timmar.

Det finns i dag bara tre kända fall i världen som överlevt. En flicka i USA, Tiffany Yorks, är i dag 16 år. Också hon opererades som bebis.

Milagros operation inleddes i natt i Lima och beräknades ta mellan fyra och fem timmar. Den var inte okomplicerad.

I tre månader har läkarna förberett och lagt in silikonkuddar fyllda med en saltlösning för att sträcka ut flickans hud. Den nya hud som då skapas ska täcka hennes ben när de slutligen tas isär.

Ett läkarlag med tio läkare, med plastikkirurger, barnläkare gynekologer och hjärtspecialister, hjälpte till under operationen.

En av tre

-Vår dröm är att Milagros ska kunna springa, gå och leka som vilket normalt barn som helst, säger hennes läkare Luis Rubio till nyhetsbyrån AP.

Det står redan klart att det kommer att bli några tuffa år för flickan.

Luis Rubio räknar med att det krävs upp till 15 år med behandling och olika operationer innan hon blir som alla andra barn.

Det är inte för inte hon fått sitt namn Milagros - mirakel på spanska.

Petter Ovander, Robert Triches

Publicerad:
Publicerad: