”Det handlade inte om något firande”

NYHETER

Inget fel när Migrationsverket drack champagne

Migrationsverkets personal gjorde inte fel när de åt tårta och drack champagne i samband med två avvisningar.

Det har verkets egen utredning kommit fram till.

– Det handlade inte om ett firande, säger Lars-Gunnar Lundh, överdirektör på Migrationsverket, till aftonbladet.se.

I december förra året skakades Migrationsverket av flera skandaler.

På enheten i Solna kom det fram att personalen "firat" avvisningen av en rysk familj - med champagne.

I Kristianstad avslöjades en liknande händelse. Här hade champagnen bytts ut mot tårta.

Nu har Migrationsverkets egen utredning kommit fram till att champagnedrickandet och tårtätandet var helt i sin ordning.

Belöning för god insats

– I samtal med peronalen har det kommit fram en bild att det inte var fråga om firande av en enskild avvisning. Det handlade istället om att personalen har belönat sig själva för en god instats, säger verkets överdirektör Lars-Gunnar Lundh, som tillsammans med rättschefen Henrik Winman har gjort utredningen.

Enligt Lundh handlade champagnedrickandet i Solna om att man ville fira ett nytt sätt att arbeta. För första gången hade flera myndigheter på ett lyckat sett samarbetat vid en avvisning.

Interna mejl

I Kristianstad handlade avvisningen om en person som sökt asyl och som sedan dragit tillbaka sin ansökan. När verket hjälpt personen att lämna landet firade man det med en tårta.

I båda fallen skrevs interna mejl som starkt har ifrågasatts. I fallet med den ryska familjen i Solna skrev verkets beslutsfattare:

”På fredag ska vi fira ihop med AM2 kl 15.00 i deras kök. Jag hoppas att ni alla kan avsätta en kvart innan i vårt kök då vi tänkte infria xx:s (handläggarens namn) löfte om champagne efter det att en viss familj lämnat Sverige. I dag har jag fått bekräftat att verkställigheten avlöpte väl dock med fot- och handbojor samt poliser som blev påpucklade på traditionellt sätt med handväska. Så varmt välkomna till vårt kök 14.45 för en skål."

Det här mejlet får kritik i utredningen.

– Man uttryckte det på ett sätt som inte är godtagbart. Det tar vi avstånd från.

Men går det att tolka mejlet på något annat sätt än att det handlade om ett firande?

– Nej, bara med utgångspunkt från mejlet kan man inte tolka det på annat sätt. Men utredningen har sedan visat att det inte handlade om firande.

– Jag tror att Migrationsverkets personal har fått en tankeställare när det gäller hur man uttrycker sig i mejl.

Även på Migrationsverket i Hedemora fick personalen kritik för sitt sätt att bemöta asylsökande. I det fallet fortsätter utredningen.

Johanna Melén