Mördarvirus skapar panik

Publicerad:
Uppdaterad:

115 människor döda hittills

Den Ebola-liknande virussjukdomen Marburgfebern har krävt 115 liv i Angola. Paniken växer i det sydafrikanska landet.

Två människor har dött i huvudstaden Luanda, där ytterligare fem sjukdomsfall har rapporterats. Huvudstaden har tidigare förskonats från sjukdomen som främst drabbat provinsen Uige, drygt 20 mil norrut.

De flesta av de döda är barn, tre fjärdedelar yngre än fem år, men nu har sjukdomen börjat sprida sig även till vuxna.

Två utländska läkare, en från Italien och en från Vietnam, fanns bland de döda.

– Vi måste undvika panik. Jag har fått veta att italienare planerar att fly Angola och att mödrar hindrar sina barn att gå till skolan, sade Vita Mvemba, chef för provinsen Uiges hälsokontor.

”Fullständig panik”

Enligt Mvembas kollega Quiala Godi har rädslan redan ett hårt grepp om människorna.

– Det är fullständig panik här, sade Godi.

Sjukdomen bröt ut för mindre än ett halvår sedan men det var först för några veckor sedan som antalet sjuka började öka drastiskt. Hittills har 123 fall rapporterats enligt anställda inom hälsosektorn och 115 människor har alltså dött. Men det är svårt att veta exakt hur många som är drabbade.

– Folk vill inte gå till sjukhuset, så vi måste hitta dem i deras hem, sade Godi.

Hälsominister Sebastiao Sapuile Veloso har uppmanat alla som visar symtom att gå till närmaste sjukhus. Han bad också dem som nyligen besökt Uige att inte åka utomlands förrän inkubationstiden på 21 dagar har gått.

EU-hjälp

Behöver stöd

Angola har bett om internationellt stöd för att tackla sjukdomen och hjälp är på väg; i torsdags lovade EU mer än 4,5 miljoner kronor för att bekämpa utbrottet. Pengarna går till spanska Läkare utan gränser.

Hälsodepartementet och FN har beskrivit Marburgviruset, som sprids genom kroppsvätskorna, som ”mycket smittsamt” och ”mycket virulent”. Det finns inga kända botemedel mot smittan, som orsakar en febersjukdom som liknar ebola och den tropiska denguefebern.

De sjuka kan inledningsvis lida av allvarlig diarré, magsmärtor, illamående och kräkningar. Senare kan svåra bröst- och lungsmärtor uppstå, liksom ont i halsen och hosta. Många sjuka drabbas av omfattande blödningar och klåda, enligt FN:s världshälsoorganisation.

Det hittills största utbrottet av sjukdomen rapporterades från Kongo-Kinshasa under 1998-2000 då 123 människor dog.

TT

Publicerad: