Publicerad:
Uppdaterad:

Ordern: Lämna New Orleans

Publicerad:
Uppdaterad:

Borgmästaren: Detta är alla stormars moder

1 av 3 | Foto: ap
En patient på ett sjukhus flygs ut från det hotade kustområdet.

Den våldsamma orkanen Gustav närmar sig nu USA:s sydkust.

Alla invånare har beordrats att lämna New Orleans.

- Detta är på allvar. Att stanna och rida ut stormen skulle vara ditt livs allvarligaste misstag, varnade borgmästare Ray Nagin under söndagsmorgonen.

Gustav lämnade natten till söndagen svensk tid Kuba och lämnade efter sig spåren av förödelse - bortslitna tak, raserade hus och samhällen utan el.

Vid 12-tiden hade orkanen försvagats till kategori 3. Men enligt prognoserna kan Gustav växa till en kategori 5-orkan - högsta nivån - när den drar fram över öppet hav.

Orkanen väntas nå USA:s sydkust sent på måndag eller tidigt på tisdag.

Värre än Katrina

Orkanen Katrina, som ledde till att 80 procent av New Orleans översvämmades i augusti 2005, var en kategori tre-orkan. Louisianas guvernör Bobby Jindal varnade på lördagen för att Gustav kan orsaka värre översvämningar än Katrina.

I Mexikanska bukten har mängder av oljeborrplattformar evakuerats inför Gustavs befarade härjningar, och i New Orleans var det täta bilköer på utfartsvägarna åt norr och öster. Den lågt belägna staden ligger mitt i den kuststräckning där Gustav beräknas nå land. Myndigheterna vill inte se en upprepning av katastrofen för tre år sedan, då Katrina dödade runt 1 800 människor längs den amerikanska sydkusten. Sent i lördags beordrade New Orleans borgmästare Ray Nagin alla invånare att lämna staden med start klockan åtta på söndagsmorgonen. Den som inte lyder uppmaningen får klara sig själv, varnade han.

Oväder utan like

Polis och räddningspersonal kommer också att evakueras. Bara en nödbemanning på färre än 50 man kommer att finnas kvar, enligt myndigheterna.

Ray Nagin gjorde allt för att övertyga invånarna om allvaret i situationen.

- Detta är alla stormars moder. Den här stormen är så mäktig och växer sig allt starkare varje dag, så jag är säker på att vi aldrig sett dess like.

Borgmästaren bedömde att mindre än halva befolkningen har valt att lämna staden, trots skarpa varningar.

- Detta är på allvar. Att stanna och rida ut stormen skulle vara ditt livs allvarligaste misstag, fortsatte han.

Även republikanernas partikonvent som inleds på måndag i Minnesota kan vara hotat av Gustav. Presidentkandidaten John McCain sade på lördagen till Fox News att konventet kan ställas in om Gustav utvecklas till en nationell katastrof. McCain och hans vicepresidentkandidat Sarah Palin har ändrat i kampanjprogrammet och ska besöka Mississippi för att studera förberedelserna för orkanen.

TT, aftonbladet.se

Publicerad:
Publicerad: