Nyheter

Döda och skadade efter nio terrordåd mot turistmål

Av: 

Robert Triches

Pär Karlsson

NYHETER

Gisslan tagna på två lyxhotell – ”svenska gäster bor där ofta” – ena hotellet satt i brand

80 personer har dött och 250 skadats efter minst nio misstänkta terroristattacker på onsdagskvällen mot bland annat lyxhotell, en turistattraktion och en full tågstation i södra Bombay.

En polischef bekräftar för tv-kanalen CNN-IBN att gisslan har tagits på lyxhotellen Taj och Oberoi i Bombay, där svenskar ofta bor.

Det finns dock ännu inga rapporter om drabbade svenskar.

Dödsiffran efter dåden i Bombay fortsätter att stiga. Och så många som 900 kan ha skadats, uppger Times of India. Enligt tv-kanalen CNN-IBN är faran för flera attacker inte över ännu och paniken har ännu inte lagt sig.

Bhushan Gagrni, talesman för de lokala myndigheterna i delstaten Maharashtra, säger till CNN-IBN att armén har satts in för att ta kontrollen över Bombays gator.

Gagrni bekräftade att det pågår en polisoperation vid Taj Hotel.

”Letade efter turister”

A.N. Roy, polischef i delstaten Maharashtra bekräftar att gisslan har tagits på hotellen Oberoi och Taj. 15 personer varav hälften västerlänningar ska sitta gisslan på Taj. Times of India uppger att det pågår en kommandoaktion mot Oberoi Hotel där terrorister uppges ha förskansat sig. Vid 22.40-tiden svensk tid, skriver Times of India att polisen och armén har stormat Oberoi Hotel. NDTV uppger att polisen även stormat Taj Hotel. Tv-bilder visar hur det brinner på övervåningen eller taket på Taj Hotel.

Till indisk tv säger ett vittne att terroristerna letade efter turister med brittiska eller amerikanska pass.

– De var inte intresserade av italienare eller tyskar utan frågade särskilt efter britter och amerikaner, säger vittnet Rakesh Patel.

Skottlossning rapporteras också ha hörts utanför Ramada Hotel.

– Vi vet inte om några svenskar drabbats än. Vi jobbar för fullt för att få fram information. Två relativt populära hotell har attackerats och svenska gäster, mest affärsmän, bor där ofta, säger Anders Sjöberg, tillförordnad myndighetschef på svenska ambassaden i New Dehli.

– Vi jobbar via flera olika kanaler, säger Anders Sjöberg.

Fem explosioner

Officiella myndighetsuppgifter talar om fem bekräftade explosioner runt om i staden.

De första attackerna kom vid halvelvatiden på kvällen, lokal tid.

På tågstationen Chhatrapati Shivaji Terminal tog sig två eller tre män in och sköt med AK-47:or bland de väntande resenärerna, rapporterar Hindustan Times. Minst tio dog och trettio skadades där.

– De (gärningsmännen) sköt med automatvapen och kastade granater, säger A.N. Roy, polischef i delstaten Maharashtra, enligt AP.

Polisens högkvarter i södra Bombay uppges också ha beskjutits:

– Vi är beskjutna, de skjuter vid porten, sa konstapel A. Shetti över telefon till AP:s reporter.

Turistrestaurang besköts

Flera poliser ska ha dödats i attackerna, däribland antiterrorstyrkans chef Hemant Karkare, under en eldstrid vid Taj Hotel.

Tre personer dödades när en bomb exploderade i en taxi och en bensinstation i Colaba ska också ha sprängts.

A.N. Roy berättar också att polisen jagar de ansvariga för dåden på flera olika platser i Bombay på onsdagskvällen.

Lokala tv-stationer rapporterar även om skottlossning från en av stadens populäraste turistrestauranger, Leopold Café och Bar. Attentatsmännen använde automatvapen och minst en handgranat ska ha kastats. På väggarna syntes skotthål och blodfläckar. Skor låg kvar på golvet efter flyende restauranggäster, rapporterar AP:s reporter på plats.

Oklart motiv

– Det var skrämmande. Det lät som höga smällare, inte bara en utan flera. Vi bara sprang ut därifrån, säger Janice Sequeira, en turist som var på besök i en restaurang nära det drabbade hotellet Taj.

Enligt delstaten Maharashtras polischef har ”minst två terrorister” barrikaderat sig inne på förstaklasshotellet Trident i affärsdistriktet Nariman Point.

Motivet för attacken är inte klar, men en talesman för järnvägspolisen i Bombay säger att skottlossningen troligen rör sig om terrorattacker.

Texten uppdateras.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: England-Skottland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Tipsa | Aftonbladet
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter