– TV 4 förstörde hela min karriär

avOlle Castelius

NYHETER

Hon drar tv-kanalen inför rätta

Hon tog sig ur knarkträsket och gjorde politisk karriär.

Då anklagade TV 4 henne för ekonomiskt fiffel.

Men uppgifterna var fel – och i morgon möts de i rätten.

Erica Lejonroos levde på samhällets botten i många år. Knark och kriminalitet var hennes vardag.

Men så lyckades hon med det omöjliga, tog sig loss från missbruket och började den långa vandringen tillbaka.

Hon startade eget företag, engagerade sig politiskt och fick flera förtroendeuppdrag.

Kommunalråd

Efter den borgerliga valsegern 2006 stod det plötsligt klart att hon skulle bli moderat kommunalråd i Sundbyberg.

Det var som om en ouppnåelig dröm hade gått i uppfyllelse. Fängelsestraffen var avsuttna och skulderna betalade. Femton år hade resan tagit.

Då rasade plötsligt allting. I ett nyhetsinslag sex dagar innan hon skulle tillträda som kommunalråd påstod TV 4 att hon fifflat till sig pengar.

Hon, som sett sina vänner dö av knark och kriminalitet, föstes på några sekunder ner i det stinkande hål hon en gång lyckats fly från.

“Sundbybergs nytillträdda kommunalråd, moderaten Erica Lejonroos, har som tidigare ledamot i Kris, Kriminellas revansch i samhället, låtit Kris betala hennes egen tandvård. Hon har också beviljat en annan styrelseledamot drygt 60 000 kronor för tandvård. Pengar som skulle ha gått till utsatta kvinnor i Stockholm” rapporterade TV 4.

I en rörig intervju framstod det som om Erica Lejonroos bekräftade att hon fifflat till sig pengarna.

Det var bara ett problem: uppgifterna var fel.

Som att falla fritt

Men det var en oemotståndlig mediebild av moderata politiker när ministrarna Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò nyss tvingats avgå efter att ha smitit från skatter och tv-licenser, och TV 4 ville inte avstå från sitt ”avslöjande”.

– Det var som att falla fritt. Jag var helt maktlös. Ingen ville höra sanningen, säger hon.

Felaktigheterna i rapporteringen kostade henne allt. Hon förlorade sina viktigaste kunder, smädades av grannar och valde att hoppa av politiken.

– Redan innan var jag orolig för att min bakgrund skulle göra det svårt att fungera som kommunalråd. När nu detta hände insåg jag att jag aldrig skulle få kommuninvånarnas förtroende, säger Erica Lejonroos.

TV 4:s inslag har fällts två gånger i Granskningsnämnden för radio och tv, med motiveringen att Erica Lejonroos inte förstod omfattningen av de frågor hon fick under telefonintervjun.

Ursäkt och dementi

Någon ursäkt har inte Erica Lejonroos fått, och till slut stämde hon TV 4 inför Stockholms tingsrätt.

– En ursäkt och en ordentlig dementi var egentligen allt jag begärde. Då hade det inte behövt gå så här långt, säger hon.

I morgon börjar förhandlingen med förberedelser.

– Vi valde att granska henne som en politisk makthavare och tog inte upp hennes bakgrund eftersom vi inte tyckte att det var relevant. Vi utgick också från att hon hade förmågan att hantera en intervju, säger Anne Lagercrantz, chef för TV 4 Nyheterna.

Möts i tingsrätten

– Jag förstod inte ens att det var fråga om en intervju, säger Erica Lejonroos.

Anne Lagercrantz säger:

– Vår uppgift är att granska makten, givetvis inte att skada enskilda och jag är uppriktigt ledsen att Erica Lejonroos påverkats på det sätt hon gjort.

I morgon möts de i Stockholms tingsrätt.