Barack Obama blev finanskrisens vinnare

Leder i mätningarna
– McCain osäker

Finanskrisen har fått valvinden att vända för presidentkandidat Barack Obama som nu åter leder i opinionsmätningarna.

John McCain har begått flera avgörande misstag när finaskrisen kulminerat, skriver Daily Telegraph.

Barack Obama har sedan Sara Palin intog podiet på republikanernas konvent tappat i opinionsmätningarna. Men nu sedan finanskrisen kopplat greppet om den amerikanska nyhetsrapporteringen har Obama återtagit ledningen från John McCain.

För första gången på flera veckor leder nu Obama i opinionsmätningarna. Men marginalen är inte större än 1,7 procentenheter, visar en färsk undersökning, enligt Daily Telegraph.

Märkbart osäker

Enligt tidningen har John McCain varit märkbart osäker i sina uttalanden om den ekonomiska situationen. Många demokrater anser att motståndaren begick ett ödesdigert misstag när han i ett uttalande sa att "fundamentet i vår ekonomi är stark".

Inte ens Vita huset har varit så positiv i sina uttalanden. Bland annat beslutade president George W. Bush att ställa in flera välgörenhetssammankomster i Alabama och Florida för att påpeka allvaret i situationen och förbereda det enorma räddningspaket som nu ska sjösättas för att rädda bankerna. Men John McCain var tidigt i veckan av en annan uppfattning.

Tvingades backa

– Vi kan inte låta skattebetalarna lösa ut vare sig AIG eller någon annan ur krisen, sa McCain i tisdags.

Dagen efter tvingades John McCain motvilligt backa från sitt uttalande och offentligt stödja de räddningsåtgärder som sedan dess blivit aktuella.

Han sa då att den amerikanska staten "tvingades skjuta till 85 miljarder dollar för att förhindra kollapsen av AIG."

Barack Obama har under tiden gladeligen låtit John McCain åsamka sig själv skada, skriver Daily Telegraph.

Obama har undvikit att uttla sig

Republikanernas valstrateger oroar sig nu över det faktum att den svaga ekonomin kan ses som resultatet av George Bushs åtta-åriga styre och därmed skada McCains chanser ytterligare.

Till skillnad från McCain har Obama med gott resultat undvikit att uttala sig om det faktum att staten nu går in med enorma resurser för att rädda bankerna och finansinstituten.

Publisert: