Nyheter

”Nu slipper vi agera polis”

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Bredbandsbolagets vd positiv till regeringens förslag

Internetleverantörerna är försiktigt positiva till regeringens förslag om ny fildelningslag.

– Nu slipper vi få rollen som polis gentemot våra kunder, säger Bredbandsbolagets vd Marcus Nylén till aftonbladet.se.

Både på Bredbandsbolaget och Telia sonera vill man invänta regeringens färdiga förslag om hur man ska komma åt den olagliga fildelningen på nätet. Men efter att ha läst justitieminister Beatrice Asks och kulturminster Lena Adelsohn Liljeroths artikel om förslagets inriktning så tycker man att det går åt rätt håll.

"De går på vår linje"

– Regeringen säger nej till det tidigare förslaget där det var vi som operatörer som skulle avgöra vem som bryter mot upphovsrätten. Branschen var emot det och vi välkomnar att man nu går på vår linje, säger Patrik Hiselius, ansvarig för samhällskontakter på Telia sonera till aftonbladet.se.

Enligt den så kallade Renforsutredningen skulle internetleverantörerna själva bli skyldiga att stoppa illegala fildelare.

Domstol ska avgöra

Det nya förslaget innebär att det är en domstol som måste avgöra om det rör sig om ett upphovsrättsbrott eller inte.

– Nu återstår att se detaljer för hur det ska gå till i praktiken och då värna om rättssäkerheten för bredbandskunder, säger Marcus Nylén, Bredbandsbolagets vd i en kommentar.

Regeringen vill också minska den olagliga fildelningen genom att göra det lättare att fildela lagligt. Bra, säger internetleverantörerna.

– Det bästa sättet att stävja illegal fildelning är att ta fram bra, prisvärda och enkla tjänster som kunderna vill ha, säger Patrik Hiselius.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: