Mejlbombas av Ipred-motståndarna

Federley: Häromdagen raderade jag 1 800 mejl

Politikernas mejlboxar är sprängfyllda efter de senaste tidens debatt om Ipred-lagen.

– Häromdagen raderade jag 1 800 mejl. Jag blev tvungen att nollställa. Det här är en ny kampanjmetod. Nu sker det en masse, säger centerpartisten Fredrick Federley till TT.

Han kallar den rådande mejlsituationen för ett ”helvetesproblem”.

Fredrik Federley tycker att norrmännen kan dra egna kablar.
Fredrik Federley tycker att norrmännen kan dra egna kablar.

De flesta protestmejlen till Federley och andra ledamöter handlar om könsneutrala äktenskap och inte minst om den så kallade Ipred-lagen som är tänkt att hindra illegala fildelare.

Mejlbomningen har lett fram till att politikerna tvingats ta till åtgärder för att hantera de enorma mängderna mejl.

Första gången som metoden med massmejl slog igenom som påtryckningsmedel mot politikerna var i samband med FRA-lagen i våras.

Sex miljoner mejl

Över sex miljoner ivägskickade mejl för att stoppa FRA-lagen registrerades.

– Vi har instruerat ledamöterna om hur man använder det befintliga e-postsystemet på ett enkelt sätt så att man kan hantera det här, säger Lars Östberg, IT-chef på riksdagen.

Sorteras ut

Från och med september kan ledamöterna med hjälp av IT-avdelningen styra massmejlen till en särskild mapp.

– För oss kom det som en överraskning att man använder e-post på det sättet och det ledde till stor frustration eftersom ledamöterna inte kunde läsa den övriga e-posten i telefonerna, säger Östberg.

Hinner inte svara på mejl

Fredrick Federley har ännu inte använt sig av den nya funktionen eftersom den inte kan sortera bort den stora mängd personliga mejl som kommer i samma ärende. För honom leder e-protesterna till att brev från skolbarn och om möten försvinner i mängden, och även om han anser att protesterna är ett bra sätt att påverka de folkvalda tycker han att det har spårat ur.

– Förut hade jag ambitionen att svara på alla mejl inom 36 timmar. I dag är det en omöjlighet, jag skulle behöva fyra heltidsanställda för att ta hand om dem.

Protestgruppen på facebook STOPPA IPRED hade vid lunchtid på söndagen över 35 000 medlemmar.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN